КОНЦЕРТЕН КОМПЛЕКС "БЪЛГАРИЯ"

Галерия „България“

гр. София, ул. "Аксаков"N1

Gallery

Галерия „България“ към Концертен комплекс „България“ е създадена през 2004 година по идея на тогавашния директор на Софийска филхармония – Явор Димитров.
Целта на художествената галерия е да експонира автори на българските и чуждестранни изобразителни и приложни изкуства, както и да се впише и допълни цялостния културен ансамбъл „България“.

Галерията намира своето подобаващо място не само в Софийската филхармония, но и в културния живот на София. През годините са представени творби на Захари Каменов, Вежди Рашидов, Георги Трифонов, Георги Бояджиев, Иван Яхнаджиев, Николай Майсторов, Александър Титоренков, Сава Цоновски, Александър Терзиев, Кирил Божков, Васил Горанов, Мара Атанасова и други.

Представяни са и творби на галериите от Русе, Пловдив, Варна, Кюстендил, Благоевград, галерия „Дечко Узунов“ и галерия „Маестро“ – София.

За сравнително краткото си съществуване, чрез поредица изложби и фотоизложби, галерия „България“ пази спомена и за творчеството на имена, свързани с музикалното изкуство на България – Райна Кабаиванска (50 години творческа дейност), Антон Диков, Алексис Вайсенберг, Панчо Владигеров, Влади Симеонов, Емил Чакъров, Борис Христов и много други.

Осъществени са също така изложби по повод 80-, 85- и 90-годишния юбилей на Софийската филхармония, 70- и 75-годишния юбилей на Националния филхармоничен хор и 80-годишния юбилей на Концертен комплекс „България“.

Местоположение

Какво търсиш днес?