Флейтов квартет „Flautissimo“

Флейтовият квартет „Флаутисимо” към Софийската филхармония е създаден през 2020-та година. В състава участват: Кремена Ачева, Гергана Иванова, Петра Атанасова и Мила Цанкова. Първото видео, което записват през пролетта на същата година – прочутата пиеса „Тико тико“, е прието радушно, и достига 100 000 гледания онлайн. Това вдъхновява четирите дами да представят най-доброто от флейтовия репертоар. През лятото на 2020 те концертират в „Квадрат 500“ съвместно с вокалния състав Bella Voce в рамките на летния сезон на Софийската филхармония „Романтично лято в Квадрат 500“. Поради големият си успех, през ноември месец същата година изнасят самостоятелен дебютен концерт в Камерна зала „България“, за който композиторът Румен Бояджиев-син специално написва „Три миниатюри за четири флейти“ – „Спомен“, „Полет на есенни листа“ и „Движение“.

От сезон 2020/2021 арфистката Весела Тричкова участва активно в концертите им. Румен Бояджиев-син написва „Прелюд и Арабеска“ за четири флейти и арфа. Прави за тях и аранжимент на своята „Ръченица“. „Флаутисимо“ осъществява премиери за България на много произведения – на сюитата „Птиците“ от Херман Бийфтинк и на „Флорис“ от Катрин Макмайкъл за четири флейти и арфа, след това свирят и друга сюита на американската композиторка – върху келтски теми, за четири арфи. Търсят и нови творби. След като Катрин Макмайкъл чува тяхното изпълнение на „Флорис“, вдъхновена от техния талант, решава да им подари две от пиесите си – „Вяра“ и „Надежда“. Впоследствие впечатлена от легендата за св. София и трите ѝ дъщери, написва нова пиеса, озаглавена „София“, която посвещава на състава. Участват в петия международен фестивал „Трявна Арт“, а през 2022 правят своя дебют на Международния фестивал „Мартенски музикални дни“ – Русе. През декември същата година дебютират и на Новогодишния музикален фестивал в НДК. През есенния сезон 2023 на Софийската филхармония се включват и за първи път в Детската образователна програма „Фортисимо“ с концерта „Истории с вълшебните флейти“, където запознават най-малките меломани с историята на красивия инструмент и неговия звук.

За изпълнителите:

Кремена Ачева завършва Музикално училище „Проф. В. Стоянов“ в родния си град Русе и НМА „Проф. П. Владигеров” в София в класа на проф. Георги Спасов. Още на 12г. започва активна концертна дейност като участник в Дните на българската култура във Виена, Прага и Братислава. Участник в Световния Младежки Оркестър “Jeunesses Musicales” в Швеция, Дания, Нидерландия и Германия. Активен участник в майсторските класове на Ален Марион, Аурел Николе и Андраш Адорян. През 1992 е финалист и носител на Наградата на публиката от Международния конкурс за флейта в Белград. Концертира като солист на Нов симфоничен оркестър, Софийски солисти, ансамбъл Оркестрал, Софийска филхармония. От 1993 до 2014 е в състава на Софийски фестивален оркестър в Академия Киджана – Сиена, Италия, където работи с диригентите Валерий Гергиев, Юрий Темирканов, Джанлуиджи Джелмети. Кремена Ачева е носител на първа награда от конкурса за камерни дуа в Солун, Гърция. Изнася солови концерти с пианистката Ана Мария Дафова в Япония. Солист на камерния оркестър в Осака, Япония и концерти с духов квинтет в Нара, Киото, Осака.  От 1993 Кремена Ачева е солист флейтист в Софийската филхармония. Активен участник е в оркестъра на Класик ФМ. Освен с филхармонията и като солист на различни оркестри, тя представя камерна музика с Филхармоничния духов квинтет и с флейтовия квартет „Флаутисимо“. Преподавател е по флейта в НМУ „Л. Пипков“, София. Кремена Ачева е носител на наградата „Кристална лира”.

Гергана Иванова е помощник-водач на флейтовата група в Софийската филхармония. Завършва Национално музикално училище „Любомир Пипков” – гр.София, след което е приета в Национална музикална академия в класа по флейта на проф. Георги Спасов. Под негово ръководство завършва магистратура през 2007 и специализация по флейта – 2015.

Понастоящем е редовен докторант в НМА „Проф. П. Владигеров” – специалност флейта. Участва в майсторски класове на Андраш Адорян, Георги Спасов, Керстен Маккол, Патрик Галоа, Филип Бернолд, Робърт Уин, Волфганг и Матиас Шулц, Ашли Соломон. Тя има афинитет и към камерната музика и с удоволствие се включва в камерни концерти. Освен със Софийската филхармония Гергана Иванова свири и като солист на Нов симфоничен оркестър, Камерен ансамбъл „Софийски солисти”, Камерен ансамбъл AGBU, Академичен симфоничен оркестър и Шуменска филхармония. Лауреат е на много международни конкурси, включително и Grand Prix на 7-ия Международен конкурс „Наследниците на Орфей”.

Петра Атанасова започва да свири на флейта на 11 години. Завършва Национално училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов” – Русе,  с преподавател Красимира Великова. Дипломира се със степен бакалавър и магистър в Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ – София, при проф. Георги Спасов. Участвала е в майсторски класове по флейта на проф. Георги Спасов (България) в Русе, на проф. Андраш Адорян (Швейцария), Робърт Уин (Германия), Дитер Флури (Австрия), Каролин Дьобон (Франция), Патрик Галоа (Франция), Филип Бернолд (Франция), Натали Швааб (Германия) – пиколо, и по камерна музика при Дейвид Граймс и Грегъри Нютон (САЩ), и е свирила на заключителните концерти.  Учила е и при Жулиет Хюрел (Франция). Още като ученичка печели 10 награди от конкурси. Към днешна дата наградите ѝ са повече от 20. Била е солист на Софийската филхармония, Русенската филхармония, Академичния симфоничен оркестър, Симфоничен оркестър – Пазарджик и Симфониета – София. През 2012 започва да свири в Младежка филхармония „Пионер“. През 2018-та е поканена да изнесе концерти в Академията „Чайковски” и в Болшой театър в Москва.

Мила Цанкова е родена през 1998 в София. Завършва НМУ „Л. Пипков“ – София през 2017 в класа на Явор Желев, а понастоящем е и негова студентка в Нов български университет. Стипендиант е на „Американска фондация за България“, както и двукратен стипендиант на Министерство на културата по програма за деца с изявени дарби. Усъвършенства се в майсторски класове и открити уроци на Патрик Галоа (двукратен стипендиант), проф. Георги Спасов, Бертен Холандер, Айда Джоунс, Филип Бернолд, Андраш Адорян, Деян Гаврич, Лоик Шнайдер, Сейя Уено, Керстен Маккол. Лауреат е на редица национални и международни конкурси. Участва в оркестрови академии и фестивали в Италия, Ливан и Германия, някои от които са „Puccini Festival“ и „Young Euro Classic”, Берлин. В състава на Софийска филхармония е от 2018-та, когато е едва 19-годишна. Отскоро заема позиция пиколист.

галерия

Другите за нас


Отзиви от пресата

Какво търсиш днес?