ФИЛХАРМОНИЯ „ПИОНЕР“ е създадена през 1952 от големия български диригент проф. Влади Симеонов. В годините оркестърът добива световна популярност и става емблема на българската култура. Съставът е имал десетки турнета в Европа, Северна и Южна Америка. През 1979 младите музиканти имат среща с Ленард Бърнстейн, който дирижира тяхна репетиция в Ню Йорк и след това пише: „Това не е оркестър. „Пионер“, това е върхът на цивилизацията!“.

Филхармония „Пионер“ е закрита през 2003, но през 2008- ма е възстановена благодарение на бивши музиканти, които основават Фондация „Проф. Влади Симеонов“ – Миодраг Мишич, доц. д-р Александър Пешев, Татяна Дончева, Весела Господинова, проф. Владислав Григоров, Борис Спасов и др. Оркестърът отново е към Националния дворец на децата, както при основаването си  – тогава Дворец на пионерите.

През 2009 Филхармония „Пионер“  участва в Международен музикален фестивал на младежките оркестри „Еурооркестрас“ във Франция по диригентството на маестро Борис Спасов. От 2010 диригент на оркестъра е Любомир Денев – син. Съставът участва всяка година в Международния фестивал „Софийски музикални седмици“, редовно се представя на фестивала „Варненско лято“, а през 2010 и 2011 участва и на фестивала „Константинус“ в гр. Ниш, Сърбия. През следващите години Филхармония „Пионер“ осъществява турнета в Унгария, Турция и Гърция, през 2016  участва в престижния фестивал Young Euro Classic в Концертхус – Берлин, а през 2022 се представя  с турне „Отново във Виена“ като изнася концерти в Миноритенкирхе, Музикферайн и Мут. Паметна  е срещата на Филхармония „Пионер“ с Кралския Концертгебау оркестър  – Амстердам през 2018, когато младите музиканти свирят в проекта „Рамо до рамо“ с известния оркестър в зала 1 на Националния дворец на културата в София под диригентсвото на Даниеле Гати.

Филхармония „Пионер“ е отличена с редица награди, сред които: Кристална лира в категория „Симфоничен оркестър“  (2016), награда на Министерството на културата (2022) и награда „Музикант на годината“ на БНР в категория „Ансамбли“ (2023).

Филхармония „Пионер“ е оркестър, в който младите музиканти развиват своите ансамблови умения и се подготвят за професионалните симфонични оркестри у нас и по света.

Какво търсиш днес?