Струнен квартет „Филхармоника“

Струнен квартет „Филхармоника“ е камерна формация към Софийска филхармония. И четиримата участници в състава му са на водещи позиции в оркестъра – това са концертмайсторите Павел Златаров и Иван Лалев (цигулка и виолончело), помощник-концертмайсторът Ана Иванова (цигулка) и първата виола Милена Златарова.

Идеята за сформиране на състава възниква през април 2018 година, когато музикантите участват за първи път като квартет в концерт от поредицата “Музиката на Европа”, представящ музиката на Ирландия. Те вече имат зад гърба си един изключително успешен дебютен сезон, през който привлякоха вниманието на любителите на камерната музика с изискани подбрани  програми и характерно ансамблово звучене на високо ниво.

Четиримата музиканти имат богат опит в камерното музициране. Като член на Български струнен квартет Иван Лалев получава през 1999 г. първа награда на националния конкурс по камерна музика за учители в Лос Анжелис. След завръщането си в България участва активно като гостуващ челист в различни камерни формации. През 2017 и 2018г. гостува в Япония, където заедно с Павел Златаров, Милена Златарова и колеги от Софийска филхармония изнася камерни концерти с японски музиканти.

Ана Иванова се изявява в сферата на бароковата музика. От 2005 г. свири като първа цигулка в ансамбъл за старинна музика Saltarello, а от 2014 г. и в консорт за барокова музика „Concerto Antico“, с които осъществява поредица концерти в камерна зала “България“.

За Павел и Милена Златарови това е вторият струнен квартет, който създават заедно. С първия им квартет „Хелиос“ записват за фирмата Гега Ню „Струнен квартет“ от Милчо Левиев, а впоследствие гостуват в Тунис и Париж. Като камерни изпълнители са партнирали на изтъкнати музиканти като Пламена Мангова, Жан-Бернар Помие, Борис Бровцин, Александър Бузлов.

След големия успех на последния им концерт от сезон 2018/2019 , събрал повече от 600 почитатели в парка на двореца „Врана“,  музикантите от квартет „Филхармоника“ гостуваха през ноември 2019 г. в Москва по покана на Българския културен институт. В престижната зала на музея „Чайковски и Москва“ те изнесоха концерт по случай Деня на народните будители с произведения от Марин Големинов, Милчо Левиев и Дмитрий Шостакович.

Съставът бе номиниран за наградата “Кристална лира 2019”, както и в 29-то издание на наградата на предаването “Алегро виваче” в категорията “Ансамбъл на годината”.

След принудителна пауза поради пандемията от COVID-19 съставът се завърна на сцената през извънредния летен сезон на Софийска филхармония с концерт в Националната художествена галерия „Квадрат 500“ – част от програмата на 24-то издание на „Австрийски музикални седмици“ под патронажа на австрийското посолство. В края на лятото „Филхармоника“ направиха и своя дебют на фестивала „Моцартови дни“ в Правец.

 „Този състав се отличава с ярка артистичност и висок професионализъм. Музикантите точно и изразително предават образния свят на композитора, към чието творчество се обръщат. Тяхното изпълнение се отличава с филигранност, нюансировка, съвършена интонация, острота на щриха. И най-вече, те са убедителни в интерпретацията на всяко едно от произведенията“. Валерия Федотова, музикален критик, за концерта на квартет „Филхармоника“в Москва на 1 ноември 2019 г.

галерия

Другите за нас


Отзиви от пресата

Предстоящи концерти

Няма предстоящи събития

Минали концерти


Виж всички

Какво търсиш днес?