МОЕС обединява най-талантливите млади музиканти на континента под ръководството на някои от най-известните диригенти в света. Тази комбинация му е извоювала на репутация, сравнима с тази на най-престижните оркестри в света.

През 1978 г. Лайънъл Брайър и съпругата му Джой, председател и главен секретар на Международната младежка организация, основават МОЕС с идеята да създадат оркестър, който би представял европейския идеал за единство и постигане на мир и социална толерантност.

Маестро Клаудио Абадо, музикален директор при основаването му, и първият президент сър Едуард Хийт, също имат основна заслуга за утвърждаването на оркестъра като музикална институция от световна класа.

Освен музикалните директори, сред ръководилите на МОЕС са някои най-известните диригенти в света: Даниел Баребойм, Леонард Бърнстейн, сър Колин Дейвис, Херберт фон Караян, Мстислав Ростропович, сър Джордж Солти и др.

Оркестърът е съставен от 140 музиканти, представители на 27-те страни членки на ЕС. Музикантите се селектират всяка година сред 4000 кандидати на възраст между 14 и 24 години, които участват в прослушване във всяка от страните на ЕС.

При голямата конкуренция членовете на МОЕС всяка година също участват в прослушване наред с новите кандидати с цел запазване на позициите.

Веднъж избрани за участие през годината, музикантите са поканени да се присъединят към репетиции на оркестъра и изпълнения на основни пиеси от Малер, Шостакович, Чайковски, Стравински, Бетовен и Щраус. Те изпълняват и съвременен репертоар, включващ творби от Георги Лигети, Андрю Марч, Джон Адамс, Ери-Свен Тюр и Артурс Маскатс.

Уникалният опит, който МОЕС предоставя на младите европейски таланти, не само стимулира социални контакти и културно обогатяване, но е и безценен за бъдещата кариера на всеки от тях.

Оркестърът е силна основа, компенсираща празнините между музикалните училища и професионалния свят на музиката. Повечето музиканти в МОЕС продължават като професионални изпълнители, много от които във водещи европейски оркестри.