КЛАВИРНО ДУО ШАЛАМОВ, създадено през 2009 година
е интересен музикален ансамбъл, съчетаващ възможностите на двама забележителни пианисти. Симбиозата между две ярки индивидуалности ражда необичайна за младостта им творческа зрялост и уникално сценично присъствие. Съвместната работа на изпълнителите е много успешна и води до чудесни постижения. „Свиренето на тази двойка е просто феноменално” – посочва „Мундо класико”.

Отличаването на дуото с I награда на Международния музикален конкурс в Мюнхен през 2015 г. е едно от най-високите и изключителни признания за формацията. Алина и Николай получават не само най-високата оценка от журито (силно впечатлено от майсторската интерпретация на Концерта за две пиана и оркестър в ми бемол мажор KV 365 от В. А. Моцарт), но също и наградата на публиката. Както и наградата за най-добро изпълнение на задължителната пиеса, написана специално за конкурса. Успехът им вече е част от 64-годишната история на това авторитетно музикално състезание.

Българката Алина Шаламова е възпитаничка на Националното музикално училище „Любомир Пипков” в София и на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” в класа по пиано на проф. Милена Моллова. Руснакът Николай Шаламов завършва Музикалната школа и Консерваторията в родния си град Ростов на Дон при проф. Игор Бендитски. Той учи и в  Нов български университет в София при проф. Милена Моллова (2008-2009). Победител е в Международния конкурс „Панчо Владигеров” в Шумен (2011). Двамата музиканти продължават образованието си във Висшето музикално училище „Кралица София” в Мадрид. В момента следват магистратура по камерна музика във Висшето училище за музика и театър в Рощок при проф. Ханс-Петер Стенцл и проф. Волкер Стенцл.

Клавирно дуо Шаламов е печелило престижни отличия и от други музикални състезания като: „Концертино” – Прага, „Милий Балакирев” в Краснодар и „Артур Рубинщайн” в Москва, Международния конкурс „Музиката и земята” в София и Международния конкурс „Франц Шуберт” в Русе, Международния конкурс „Verfemte Musik“ в Шверин (Германия), Международния конкурс за клавирни дуа „Франц Шуберт” в Йесеник (Чехия) и др. Носител е на музикалната награда на Фондация „Бруно Фрай” за 2015 г.

Ансамбълът е свирил с редица европейски симфонични оркестри и e участвал във фестивали на Стария континент. Има записи за много от германските радио и телевизионни станции. Концертира в Белгия, Германия, Швейцария, Испания, България и др.