Квартет „София“

Името „София квартет“ е символ на качество – ансамбъл на световно ниво с многобройни изяви у нас и в чужбина и богата дискография. Първоначално създаден като радиоквартет към БНР, през годините в състава му са били Васил Вълчев, Николай Беспалов, Николай Гагов, проф. Димо Димов, проф. Ангел Станков, Джефри Дийн и др. Днес, обновен с едни от най-добрите инструменталисти в България, квартетът включва цигуларите Стоимен Пеев и Йордан Димитров, виолончелиста Любомир Ников и доайена на състава – виолиста Валентин Геров. Определен от пресата като естествен наследник на квартетите „Аврамов“ и „Димов“ в българската традиция на квартетното изкуство, „София квартет“ се наложи като водещ камерен състав, спечелвайки признанието на публиката, медиите и критиците. Репертоарът му се състои от класически виенски и модерни музикални пиеси, някои от които написани специално за него. По-голямата част от произведенията в репертоара на „София квартет“ са показвани по Националната телевизия и записани от БНР, а много негови студийни записи са издадени на компактдискове в България, Гърция и Япония. Музикантите са осъществили световни премиери на редица нови произведения, написани специално за „София квартет“: по три квартета от Александър Попов, Михаил Пеков и Ценко Минкин, произведение на Тацуя Коумадзаки и четири струнни квартета на известния гръцки композитор Димитрис Темелис. Задграничната концертна дейност на състава обхваща Европа и Азия. Многобройни са спечелените награди – признание за яркия талант и висок професионализъм на състава. През 2012 квартетът гостува с концерт на „Есенни музикални празници“ в Скопие, откъдето музикантите се завръщат с почетно отличие „Диплом за високи постижения в представянето на българското изкуство“. През октомври 2011 получават годишната награда „Български будители“ на Фондация „Млади български таланти“. Голямо признание за интензивната концертна дейност и високи изпълнителски постижения на „София квартет“ е най-високото музикално отличие у нас – „Кристална лира“ на Съюза на музикалните и танцови дейци в България за 2004 г. През 2017 г. съставът получи националната награда „Златен квартет“ на името на „Акад. Марин Големинов“. Наградата за принос в българската култура „Златно перо“ е връчена на „София квартет“ на 24 май 2018г.

Цигуларят Стоимен ПЕЕВ е роден във Варна, завършва Музикално училище “Добри Христов” в града. Носител е на редица награди от национални конкурси, сред които „Недялка Симеонова” (Хасково), “Добри Христов” и “Конкурс за чешка и словашка музика” (Варна), “Светослав Обретенов” (Провадия). Завършва Националната музикална академия в София при проф. Гинка Гичкова. Продължава да печели  награди, вече от международни конкурси като “Емил Камиларов” в София и “Панчо Владигеров” в Шумен. Специализира в ISA Sommer Academie Семеринг, Holand music sesions (Берген) и в майсторските класове на  Йозеф Рисин, Кшищоф Веркшин, Ян Талих, Естер Хафнер. От 2011 е член на Камерен ансамбъл  “Софийски солисти“. През 2014 става част от София квартет. Гастролирал е в Русия, Китай, Япония, Алжир, Германия, Австрия .

  Йордан ДИМИТРОВ е роден през  1976, завършва музикалното училище и музикалната академия в София в класа по цигулка на проф. Гинка Гичкова. Като оркестрант преминава през Симфоничния Оркестър на БНР, Колегиум Музикум Банкя и Нов Симфоничен Оркестър. Има богат опит в камерната музика – бил е в състава на квартетите “Аркадиана”, “Боянов” и “Големинов”. През 2001 след конкурс влиза в състава на Камерен ансамбъл ”Софийски Солисти”, а от 2006 е негов концертмайстор. През 2014 се присъединява към  София квартет. Участва в много записи на класическа, съвременна, и филмова музика за престижни звукозаписни компании в България и чужбина, както и за БНР и БНТ.

  Виолистът Валентин ГЕРОВ

Завършва СМУ „Любомир Пипков” през 1979 г. в класа на Г. Рогев, през 1985 – ДМА в класа на проф. Чиликов и класа по камерна музика на проф. Димов. Лауреат е на конкурсите „Стефан Сугарев” /1983/ и „Светослав Обретенов” /1984/. В периода /1984 – 1992/ е оркестрант в Софийска филхармония. Участва в турнета в САЩ, Европа, Азия, както и в интегрални изпълнения на симфониите на Чайковски, Брамс, Малер. От 1986 до 1990 свири във фестивалния симфоничен оркестър под диригенството на Емил Чакъров. През 1991–1992 специализира в музикалната академия в Щутгарт при световноизвестния квартет „Мелос”. През 1993 е първи виолист на Нов симфоничен оркестър с диригент Ералдо Салмиери. От същата година и до сега е член на квартет „Димов”, понастоящем – „София квартет”. През 2014 г. Геров обновява квартета с най-добрите солисти на България. Участва в интегрални изпълнения на Моцарт, Брамс, Бетовен и турнета в Европа, Латинска Америка и Далечния Изток. В периода /1989 – 1999/ е хоноруван преподавател по виола. Множество премиерни пиеси са написани специално за Валентин Геров. Сред тях са: Лазар Николов – „Из музиката на Орфей” 2002 за соло виола; Ценко Минкин – Соната за виола и пиано; Боян Воденичаров – Квартет; Михаил Големинов – Струнно трио; Велислав Заимов – Дуо за виола и чело; Михаил Пеков – „Песни за двама влюбени”. Валенти Геров работи в областта на джаза с музикантите: Антони Дончев, Румен Тосков, Росен Захариев, Георги Дончев, Теодосий Спасов, Любо Денев, Живко Петров, Васил Петров и др. Създава авторска музика и музикално оформление за театрални и балетни представления: „Тъжният принц”, „Змейче розово” – БНТ. С балет „Арабеск” създава „Банята: личното пространство”, „Линч – желание за близост”, „Лечителят на скръбта”. Свирил е и със световно известната група Пинк Флойд. Геров участва като соло виолист в Български симфоничен оркестър, с който се реализира музиката за едни от най-известните чужди филмови продукции. Той изпълнява солови партии в произведения на композитори като: Енио Мориконе, Риц Ортолани, Пино Донаджо, Карлос Илиото и др. Музикантът получава множество покани като солиращ виолист в Софийската филхармония и оркестъра на БНР. („Дон Кихот”- Р. Щраус – диригент Милен Начев и солист Станимир Тодоров). Има издадени компактдискове: „Траурна музика” на Хиндемит”; Квартети № 8, №10 и №11 на Шостакович – с Радио квартет (1993); „Отраженията” (2000). Отличен е с наградата „Музикант на годината” за 1994 година от предаването на БНР Allegro vivace. Носител е на „Кристална лира” със „София квартет” (2004), Националната награда „Златен квартет“ (2017) и Награда за принос в областта на културата „Златно перо“ (2018). Концертира в страната и чужбина. През април 2019 г. „Съюзът на музикалните и танцови дейци“ присъжда на артиста „Златна лира“ за цялостен принос в музиката. На официална церемония в Квадрат 500, министъра на културата награждава виолиста с държавното отличие „Златен век“ за цялостен принос в развитието на културата в България.

Виолончелистът Любомир НИКОВ е роден в София, завършва Националното музикално училище с пълно отличие и златен медал. Дипломира се от Музикалната академия като  магистър по виолончело и камерна музика. Голяма заслуга за неговото професионално развитие има известният руски  виолончелист  Николай Беспалов, както и професорите  Богомил Караконов и Венцислав Николов. Носител е на  първа награда от конкурса за млади виолончелисти в град Кюстендил, както и на специална награда  за изпълнение на английска музика от конкурса ”Музиката и земята” в София. През 1992 година постъпва в Софийска филхармония, като последователно спечелва конкурсите за  помощник-концертмайстор и за концертмайстор. Участвал е в концертни турнета в цяла Европа, Япония, Южна Корея, САЩ, Русия, Турция, Израел.

В сферата на камерната музика започва развитието си като сонатно дуо с пианиста Томислав Вичев, след това е част трио “Кастел” и  квартет „Киров“. През 2014 заедно със Стоимен Пеев и Йордан Димитров се присъединява към състава на София квартет.

галерия

Другите за нас


Отзиви от пресата

Предстоящи концерти


Минали концерти


Виж всички

Какво търсиш днес?