Филхармоничният духов квинтет е съставен от изявени музиканти от Софийската филхармония, в състав:Кремена Ачева – флейта, Валентин Методиев-обой, Михаил Живков – кларинет, Мартин Стоянов – фагот и Красимир Костадинов-валдхорна.

Формацията е изнасяла редица концерти в страната и чужбина,в партньорство с различни солисти.
С пианиста Георги Черкин квинтетът изпълнява клавирни секстети от Фр. Пуленк и Лудвиг Тюйле, за които получават изключително положителна критика в пресата.
През 2007г музикантите осъществяват турне в Япония, в градовете Нара, Киото, Окаяма и Осака, където изнасят концерт в прочутата „Izumi Hall“.
През сезон 2018/2019 г Филхармоничният духов квинтет има цикъл от концерти с различна тематика. С изключителен успех премина концертът с музика от български композитори, Марин Големинов, Марин Вълчанов, както и световна премиера на „Пролетен квинтет“ от Румен Бояджиев.

Кремена Ачева – флейта

Завършва Музикално училище „Проф. Веселин Стоянов“ в родния си град Русе и Музикална Академия в София в класа на проф. Георги Спасов.

 Още на 12г. започва активна концертна дейност като участник

 в Дните на българската култура във Виена, Прага и Братислава. Участник в Световния Младежки Оркестър „Jeunesses Musicales“ в Швеция, Дания, Холандия и Германия. Активен участник в майсторските класове на Ален Марион, Аурел Николе и Андраш Адориян. През 1992 финалист и носител на Наградата на публиката от Международния конкурс за флейта в Белград. Концертира като солист на Нов Симфоничен Оркестър, Софийски солисти, ансамбъл Оркестрал, Софийска Филхармония. От 1993 до 2014г. е в състава на Софийски фестивален оркестър в Академия Киджана – Сиена, Италия, където работи с диригентите Валери Гергиев, Юрий Темирканов, Джанлуиджи Джелмети. Носител на първа награда от конкурса за камерни дуа в Солун, Гърция. Изнася солови концерти с пианистката Ана Мария Дафова в Япония. Солист на камерния оркестър в Осака, Япония и концерти с духов квинтет в Нара, Киото, Осака. Носител на Наградата „Кристална лира“. От 1993г. Кремена Ачева е солист флейтист в Софийска Филхармония. Активен участник в оркестъра на Класик ФМ. Преподавател по флейта в НМУ „Л.Пипков“, София.

 Валентин Методиев – обой 

 Завършва НМУ „Л. Пипков“ и НМА „Проф. П. Владигеров“ със специалност обой. Като член на Духово трио и Духов квинтет е удостоен с две първи награди от конкурса по камерна музика „Златната Диана“, Ямбол (1987, 1989) и с Извънредна награда и Златен медал от Международният конкурс в гр. Неерпелт, Белгия (1989). Бил е участник в майсторските класове на световноизвестните обоисти Давид Валтер и Х. Шеленбергер. Концертира с различни камерни формации. Член е на Симфоничния оркестър на Лятната академия „Киджана“ в Сиена, Италия. От 1999г. е първи обоист на Софийската филхармония.

 Димитър Московски – кларинет

Роден е в гр. София през 1979 г. Завършва Джулиард Скул през 2002 г. с бакалавърска степен, специалност кларинет, а през 2004 г. се дипломира и като магистър в същата консерватория. Бил е солист на Симфоничния оркестър на Джулиард, на ансамбъла за съвременна музика „Ню Джулиард“, както и на оркестъра на Академия Айдълуайлд в Калифорния. През 2003 г. Димитър Московски солира в престижната зала Карнеги Хол като стипендиант на международната фондация „Св. Св. Кирил и Методий“. Като първи кларинетист на Симфоничния оркестър на Джулиард, той има още три участия в Карнеги Хол, под диригентството на Шарл Дютоа, сър Роджър Норингтън и Яша Линг. Работил е и с диригентите Серджиу Комисиона, Джерард Шварц, Робърт Спано, Джеймс Конлън, Джеймс ДеПрийст, Хю Уулф, Джордж Местер и Райнберт ДеЛею. В периода 2000–2004 г. Д. Московски заема поста първи кларинетист на оркестър Хадънфийлд, Ню Джърси, с главен диригент Росен Миланов. Димитър Московски печели втора награда и специалната награда на Международния радиоконкурс „Концертино Прага“ на 16-годишна възраст. Други отличия включват: първа награда на Международния конкурс в Академия Айдълуайлд, Калифорния; втора награда на Първия общобългарски академичен конкурс в Пловдив, както и специалната награда на Четвъртия конкурс за чешка и словашка музика във Варна. Димитър Московски работи в Софийската филхармония като бас-кларинетист от 2010 до 2016 г. и като първи кларинетист от 2016 г. до момента и има над 250 концерта с оркестъра на Софийската филхармония в България и чужбина.

Мартин Стоянов – фагот 

 

Възпитаник на НМУ „Л. Пипков“ завършва класа по фагот (1990) при Петър Коцев. Висшето си образование и майсторски клас завършва в НМА „Проф. П. Владигеров“ в София (1990 – 1994) в класа на проф. Йордан Методиев. Носител е на първа награда и златен медал като член на духов квинтет от конкурс в Неерпелт, Белгия (1989). Специализира в  Университета в Йеил (1995) при Стивън Максим и Франк Морели. Заема длъжностите първи фаготист на оркестъра на Софийска опера (1997 – 2000), първи фаготист на Нов симфоничен оркестър (1997 – 2013), фаготист в Софийската филхармония (от 2001) и първи фаготист в оркестъра на Класик ФМ (от 2003). Участва във Фестивалния оркестър на Академия Киджана в Сиена, Италия от 1996 до 2006. През 2007г. в състава на духов квинтет свири на концерти из Япония в градовете Осака, Киото, Нара, Окаяма. През март 2008г. е в състава на Филхармоничния оркестър на Малайзия в Куала Лумпур, пряко финансиран от националната петролна компания. През 2011г. продължава концертна дейност в състава на духов квинтет из България – Пловдив, Добрич 2012, Варна 2013. През 2015г. участва в коледен концерт в трио с обой, флейта и органиста Велин Илиев в зала „България“. През 2016г. е солист на AGBU – оркестър под диригенството на Бедрос Папазян заедно с обоиста Вълчан Вълчанов в концерт от Антонио Вивалди. Осъществил е множество аудио и видео записи за БНР и БНТ.

Красимир Костадинов – валдхорна

Солист-валдхорнист  в Софийската Филхармония от 2004г., също и соло валдхорнист на София Симфоникс.

Свирил като соло – валдхорнист в Белградска Филхармония, Сърбия, Манхаймска Филхармония,  Германия  и като Първа валдхорна  в Есенска Филхармония, Германия.

Носител е на първа награда от конкурса на НМА „Проф. П. Владигеров“ гр.София за Медни духови инструменти(2003), първа и специална награда от конкурса „Млади Музикални дарования“ (2000) гр. София, на трета награда от конкурса „Немска и Австрийска музика“ (1999) гр. Бургас  и финалист в националния академичен конкурс „Камерна музика с глас” Фрайбург, Германия (2008). Участва като солист в концерти на Софийска Филхармония, Симфоничния Оркестър на БНР, ОФД – Пловдив, Quarto Quartet, Ансамбъл “Villa Musika” Германия и „Wurttembergischen Kammerorchester“ – Хайлброн, Германия.

Осъществил е множество камерни концерти в България с Георги Черкин секстет. Музикалното му обучение преминава в СМУ „Добрин Петков“ – Пловдив в класа на Сн. Попстоянова, НМА „Проф. П. Владигеров“ гр. София  в класовете на проф. Ст. Кънчев и проф. Вл. Григоров и „Folkwang-Hochshule“ Eсен, Германия, в класа на Франк Лойд. Участва в майсторските курсове на  проф. Мартин Оуен и проф. Фр. Лойд. Преподавател  по валдхорна в образоватената програмата  за деца ”Фортисимо в клас”. През 2009г. заедно с Петър Македонски (тромпет) създават  ансамбъл Mr.Brass.

Михаил Живков – кларинет

Завършва средното си образование в СМУ “П. Владигеров” гр. Бургас през 1988г. По-късно следва в НМА”Проф. П. Владигеров” в  класа на проф. Сава Димитров и проф. Петко Радев. Завършва висшето си образование през 1995г., с магистърска степен и отличен успех. През 1997г. след конкурс е приет в състава на Софийска Филхармония, където работи и до сега. Има реализирани множество концерти и записи под диригентството на именити български и чуждестранни диригенти като Росен Миланов, Емил Табаков, Мартин Пантелеев, Любка Биаджони, Урош Лайовиц, сър Невил Маринър и др. Активно участва в концертния живот на столицата, като солист, камерен музикант и оркестрант. В определен период от по-ранното си развитие като инструменталист, паралелно се занимава с изпълнение на жанрова и филмова музика.