Филхармоничен духов квинтет

Филхармоничният духов квинтет е камерна формация от изявени музиканти на Софийската филхармония. В състава му влизат: Кремена Ачева – флейта, Валентин Методиев – обой, Михаил Живков – кларинет, Мартин Стоянов – фагот и Красимир Костадинов – валдхорна.

Ансамбълът изнася редица концерти в страната и чужбина в партньорство с изтъкнати солисти като Людмил Ангелов, Георги Черкин, Виктория Василенко и др. За изпълнението на клавирни секстети от Франсис Пуленк и Лудвиг Тюйле с пианиста Георги Черкин получават изключително положителни отзиви в пресата. През 2007 музикантите осъществяват турне в Япония в градовете Нара, Киото, Окаяма и Осака, където изнасят концерт в прочутата „Izumi Hall“. През сезон 2018 – 2019 Филхармоничният духов квинтет представят световната премиера на „Пролетен квинтет“ от Румен Бояджиев-син.

Заедно с камерен оркестър Quarto отбелязват годишнина от рождението на В. А. Моцарт. В същия концерт е включен и „Октет“ от Луис Шпор – първо изпълнение у нас. През 2023 в тяхно изпълнение прозвучава „Американски квартет“ от Антонин Дворжак – обработка на световно известния обоист Давид Валтер. През същата година съвместно с пианиста Людмил Ангелов откриват фестивала „Cameralia“ с премиерни за страната произведения от Пол Жуон и Венсан д’Енди.

––––––––

Кремена Ачева – флейта

Завършва Музикално училище „Проф. Веселин Стоянов“ в родния си град Русе и Музикална Академия в София в класа на проф. Георги Спасов. Още на 12 г. започва активна концертна дейност като участник в Дните на българската култура във Виена, Прага и Братислава. Участник в Световния Младежки Оркестър „Jeunesses Musicales“ в Швеция, Дания, Холандия и Германия. Активен участник в майсторските класове на Ален Марион, Аурел Николе и Андраш Адориян. През 1992 Кремена Ачева е финалист и носител на Наградата на публиката от Международния конкурс за флейта в Белград. Концертира като солист на Нов Симфоничен Оркестър, Софийски солисти, ансамбъл Оркестрал, Софийска Филхармония. От 1993 до 2014г. е в състава на Софийски фестивален оркестър в Академия Киджана – Сиена, Италия, където работи с диригентите Валерий Гергиев, Юрий Темирканов, Джанлуиджи Джелмети. Носител е и на първа награда от конкурса за камерни дуа в Солун, Гърция. Изнася солови концерти с пианистката Ана-Мария Дафова в Япония. Била е солист на камерния оркестър в Осака, Япония и е свирила заедно с духов квинтет в Нара, Киото, Осака. Носител на Наградата „Кристална лира“. От 1993г. Кремена Ачева е солист флейтист в Софийска Филхармония. Активен участник в оркестъра на Класик ФМ. Преподавател по флейта в НМУ „Л. Пипков“, София.

 Валентин Методиев – обой 

Завършва НМУ „Л. Пипков“ и НМА „Проф. П. Владигеров“ със специалност обой. Като член на Духово трио и Духов квинтет е удостоен с две първи награди от конкурса по камерна музика „Златната Диана“, Ямбол (1987, 1989) и с Извънредна награда и Златен медал от Международният конкурс в гр. Неерпелт, Белгия (1989). Бил е участник в майсторските класове на световно-известните обоисти Давид Валтер и Х. Шеленбергер. Концертира с различни камерни формации. Член е на Симфоничния оркестър на Лятната академия „Киджана“ в Сиена, Италия. От 1999г. е първи обоист на Софийската филхармония.

Мартин Стоянов – фагот 

Възпитаник е на НМУ „Л. Пипков“, където завършва класа по фагот (1990) при Петър Коцев. Висшето си образование и майсторски клас продължава в НМА „Проф. П. Владигеров“ в София (1990 – 1994) в класа на проф. Йордан Методиев. Носител е на първа награда и златен медал като член на духов квинтет от конкурс в Неерпелт, Белгия (1989). Специализира в  Университета в Йеил (1995) при Стивън Максим и Франк Морели. Заема длъжностите първи фаготист на оркестъра на Софийска опера (1997 – 2000), първи фаготист на Нов симфоничен оркестър (1997 – 2013), фаготист в Софийската филхармония (от 2001) и първи фаготист в оркестъра на Класик ФМ (от 2003). Участва във Фестивалния оркестър на Академия Киджана в Сиена, Италия от 1996 до 2006. През 2007г. в състава на духов квинтет свири на концерти из Япония в градовете Осака, Киото, Нара, Окаяма. През март 2008г. е в състава на Филхармоничния оркестър на Малайзия в Куала Лумпур. През 2011г. продължава концертна дейност в състава на духов квинтет из България – Пловдив, Добрич, Варна. През 2015 г. участва в коледен концерт в трио с обой, флейта и органиста Велин Илиев в зала „България“. През 2016г. е солист на AGBU – оркестър под диригенството на Бедрос Папазян заедно с обоиста Вълчан Вълчанов в концерт от Антонио Вивалди. Осъществил е множество аудио и видео записи за БНР и БНТ.

Красимир Костадинов – валдхорна

Солист-валдхорнист  в Софийската Филхармония от 2004г., също и соло валдхорнист на София Симфоникс. Свирил като соло – валдхорнист в Белградска Филхармония, Сърбия, Манхаймска Филхармония,  Германия  и като Първа валдхорна в Есенска Филхармония, Германия.

Носител е на първа награда от конкурса на НМА „Проф. П. Владигеров“ гр.София за Медни духови инструменти (2003), първа и специална награда от конкурса „Млади Музикални дарования“ (2000) гр. София, на трета награда от конкурса „Немска и Австрийска музика“ (1999) гр. Бургас  и финалист в националния академичен конкурс „Камерна музика с глас” Фрайбург, Германия (2008). Участва като солист в концерти на Софийска Филхармония, Симфоничния Оркестър на БНР, ОФД – Пловдив, Quarto Quartet, Ансамбъл “Villa Musika” Германия и „Wurttembergischen Kammerorchester“ – Хайлброн, Германия.

Осъществил е множество камерни концерти в България с Георги Черкин секстет. Музикалното му обучение преминава в СМУ „Добрин Петков“ – Пловдив в класа на Сн. Попстоянова, НМА „Проф. П. Владигеров“ гр. София  в класовете на проф. Ст. Кънчев и проф. Вл. Григоров и „Folkwang-Hochshule“ Eсен, Германия, в класа на Франк Лойд. Участва в майсторските курсове на  проф. Мартин Оуен и проф. Фр. Лойд. Преподавател  по валдхорна в образователната програмата  за деца ”Фортисимо в клас”. През 2009г. заедно с Петър Македонски (тромпет) създават  ансамбъл Mr. Brass.

Михаил Живков – кларинет

Завършва средното си образование в СМУ “П. Владигеров” гр. Бургас през 1988г. По-късно следва в НМА”Проф. П. Владигеров” в  класа на проф. Сава Димитров и проф. Петко Радев. Завършва висшето си образование през 1995г. с магистърска степен и отличен успех. През 1997 г. след конкурс е приет в състава на Софийска Филхармония, където работи и досега. Има реализирани множество концерти и записи под диригентството на именити български и чуждестранни диригенти като Росен Миланов, Емил Табаков, Мартин Пантелеев, Любка Биаджони, Урош Лайовиц, сър Невил Маринър и др. Активно участва в концертния живот на столицата като солист, камерен музикант и оркестрант. В определен период от по-ранното си развитие като инструменталист, паралелно се занимава с изпълнение на жанрова и филмова музика.

галерия

Другите за нас


Отзиви от пресата

Какво търсиш днес?