Много са свидетелствата, че музикалното образование влияе изключително благотворно не само на умственото и психоемоционално развитие на децата, но и на социалните и когнитивни умения. Изследванията показват, че общуването на децата с музиката в ранна детска възраст стимулира тяхната обща интелигентност и емоционално развитие.

Възможността децата да слушат различни видове музика подхранва тяхното самоуважение, окуражава креативността, самоувереността и любопитството.

Именно това е основната цел на детската филхармонична програма „Фортисимо“, чрез цикъл музикално – образователни семейни концерти, съобразени с най-добрите световни практики, да провокира децата и техните родители да придобият вкус и интерес към класическите инструменти и музика.

В техните рамки децата и техните семейства се запознават с музикалните инструменти, образоват се относно ключови понятия от класическата музика и именити композитори, чуват детски музикални съкровища, изпълнени от професионален оркестър. Най-важен е фактът, че всичко е поднесено по достъпен, забавен, иновативен начин, съобразено с етапите на детското развитие.

Програмата „Фортисимо“ е основана през 2011 година от диригента Максим Ешкенази и има няколко разклонения, най-значимите от които са „Фортисимо Фамилия“, „Фортисимо Фест“ и „Фортисимо в клас“. Концертите на „Фортисимо Фамилия“ се изнасят в Зала България от Националния филхармоничен оркестър и нейн програмен ръководител днес е Александър Чобанов.

галерия