SYN(es)THESIS

Дата

10.04.2021

Час

Програма

Цени на билети

Билетите са на цена от 12 лв.

За събитието

През 2021 г. Софийска филхармония ще представи на своята аудитория една нова инициатива, обединяваща музикално и визуално изкуство в оригинална и вдъхновена концепция. Публиката ще има възможността да проследи творческите пътешествия на група талантливи млади художници, като едновременно се потопи в музиката на няколко поколения творци. Поводът са две покани: за рисуване на картина върху произведение от български композитор и за писане на музикална композиция, вдъхновена от живописна творба. Резултатите ще бъдат поднесени на три специални събития, с участието на изтъкнати наши изпълнители и обединени под знака на стартиращия през м. април Проект SYN(es)THESIS!

            Първият концерт от програмата на проекта ще се състои на 10 април в Камерна зала „България” от 19:00 ч. и ще въведе слушателите в същината на идейното пространство на SYN(es)THESIS. Музикалната програма включва знакови камерни и солови творби на утвърдени български композитори: П. Владигеров, Л. Пипков, Д. Ненов, М. Големинов, Х. Несторов, П. Христосков, В. Заимов, Кр. Тасков, Ат. Атанасов. Незаменим акцент по време на изпълненията ще бъде прожекцията на картините на 23 студенти по живопис от Националната художествена академия. Майсторски изработените картини, специално създадени за проекта и вдъхновени от произведенията в концерта, ще останат изложени в галерийното пространство на комплекс „България” до 30 април. Творческият експеримент за вечерта ще завърши и с творба на младия композитор Светлин Христов, написана върху известна картина. Музиката на концерта ще бъде поднесена от елитен изпълнителски състав: Стоимен Пеев (цигулка), Росен Идеалов (кларинет), Александър Илчев-младши (цигулка), Татяна Тодорова (виола), Христо Иванов (виолончело), Андрей Ангелов (пиано) и Александър Лиалиос (пиано), който е и ръководител на проекта.

Картините, които ще бъдат показани на концерта, са интересни и с ролята, която ще придобият за предстоящото развитието на SYN(es)THESIS: самите те ще станат основа за нови музикални произведения в неговия следващия етап, който вече протича под формата на Международен конкурс по композиция. Конкурсът ще бъде представен на втори концерт-изложба през м. юли, като по естествен начин ще развие идеята за „диалог” между изкуствата. Тази идея, заедно с нови компоненти, ще бъде застъпена и в трето събитие за годината, планирано за м. ноември.

С подкрепата на Столична община.

Сподели:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on skype
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Какво търсиш днес?