95 години от рождението на Александър Райчев

ПРАВОСЛАВНА ТРАДИЦИОННА ЛИТУРГИЯ

Дата

26.09.2017

Час

Програма

За събитието

Националният филхармоничен хор „Светослав Обретенов“ –
носител на наградата “Кристална лира 2016”
и званието „Музикант на годината 2017”
представя

ПРАВОСЛАВНА ТРАДИЦИОННА ЛИТУРГИЯ
текст и драматургия Свети Йоан Златоуст

1. Велика ектения
2.Първи антифон „Благослови душе моя Господа“
3. Втори антифон „Единородний Сине“
4. „Приидите поклонимся“
5. „Святий Боже“
6. „Херувимска песен“
7. „Верую“
8. „Милост мира“
9. „Тебе поем“
10. „Достойно ест“
11. „Отче наш“
12. „Един свят“

СОФИЯ БЪРДАРСКА – хормайстор

Оригиналното, авторово заглавие на творбата е „Православна традиционна литургия“. Написана е по повод 80 годишнината от построяването на храм-паметника „Александър Невски“. Макар и написана с конвенционален хармоничен език, Литургията не е одобрена от Светия Синод за изпълнение в храм. Присъстват повечето части от класическата литургична структура, както и значителна част от ектениите. Няма Отпуст и концерт. Но автора е представил 2 варианта на Верую – първият за хор, вторият за хор и солист. Плагалният хармоничен език и значително опростената фактура на творбата предполагат мека и спокойна, молитвена звучност.

Александър Райчев е роден в Лом в семейство на занаятчии, чиито деца до едно стават музиканти. Братята му са Ромео Райчев – оперен диригент (с дългогодишна кариера в оперите в Стара Загора и Русе) и Виктор Райчев – композитор и диригент. Когато е на 8 години, семейството се премества в София. Тогава малкият Александър започва уроци по пиано, теория на музиката и композиция. През 1935-37 г. написва първите си композиции – гавот, менует, сонатина, соната за пиано в класически стил, а година по-късно и първата си оркестрова творба (симфоничната поема „Мадарски конник“ по едноименния разказ на Ангел Каралийчев).
Райчев постъпва през 1943 г. в теоретичния отдел на Музикалната академия. Пиано и композиция учи при проф. Панчо Владигеров, хармония, контрапункт и солфеж – при Асен Карастоянов, а оркестрация при проф. Марин Големинов. След дипломирането си, специализира композиция и дирижиране в Музикалната академия „Ференц Лист“ в Будапеща, където е възпитаник на диригента Ярош Ференчик и композитора Золтан Кодай.
В творческата му биография има шест симфонии, четири опери („Мост“, „Тревога“, „Вашето присъствие“ и „Хан Аспарух“), два балета, над 500 песни и инструментални пиеси, а също и музика към игрални филми („Наша земя“. „Капитанът“, „Години за любов“ и „Опак човек“). Александър Райчев е и оркестраторът на химна на България „Мила Родино“. Автор на много статии по проблемите на музиката, както и на „Учебник по хармония“. Умира на 28 октомври 2003 година.
Съпруга на Александър Райчев е актрисата Милена Атанасова. Синът му (също Александър) живее в Германия и също се занимава професионално с музика.

Сподели:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on skype
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Галерия


Какво търсиш днес?