Устад Иршад Кхан

Дата

31.03.2017

Час

Програма

За събитието

Един от най-виртуозните изпълнители на ситар в света – Устад Иршад Кхан пристига в София за специален концерт в зала Бългрия. Заедно с него на сцената ще излезе Ханиф Кхан, табла, и музиканти от Софийска филхармония.

Иршад Кхан е син и последовател на устад Имрат Кхан и племеник на устад Вилаят Кхан. Семейството му е свързано с една от утвърдените музикални школи в Индия – Имдадкхани Етава гхарана, и е дало едни от най-добрите изпълнители на ситар и сурбахар в света. В течение на повече от 400 години предците на Иршад Кхан са сред най-добрите музиканти и водещи ситаристи в Индия и са в основата на въвеждането на „гаяки-анг“, т. нар. вокален стил на ситара. Семейството му има първостепенна роля за усъвършенстването на ситара като инструмент, както и в създаването на инструмента сурбахар (бас-ситар), който на практика е изобретен от пра-пра-дядото на Иршад Кхан – устад Сахебдад Кхан. Техните инструментални техники и композиции са познати като иконични в своята област и са практикувани и следвани от индийските класически музиканти по целия свят.
Устад Иршад Кхан се проявява като дете-чудо и още на 7-годишна възраст прави първата си публична изява. Международният му дебют е на 13 години в зала „Кралица Елизабет“ в Лондон. Става най-младият солист на Променадните концерти нa BBC – престижния международен фестивал провеждащ се в Лондон, с участието си в “Нощта на индийските изпълнители”, когато е на 18 години. Оттогава досега той е имал участия и концерти в над 40 държави в Северна Америка, Европа и Азия. Освен активната солова дейност Иршад Кхан също преподава, организира семинари и практически занимания, изнася лекции и майсторски класове в различни образователни институции по света.

Сподели:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on skype
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Предстоящи събития на Национален филхармоничен оркестърКакво търсиш днес?