Симфоничен концерт – Рахманинов/Моцарт – Ойкава/Ешкенази

Цикъл Рахманинов

За събитието

„Да достигнеш небесата е нещо прекрасно и възвишено, но и на милата земя има несъмнено прекрасен живот. Затова – оставете ни да бъдем хора“. Тези думи на великия Моцарт разкриват творческото му кредо.

Музиката на симфонията още от първите звуци завладява слушателя с удивителната искреност на авторовия изказ. Но най-главното, което прави тази музика толкова популярна, е простотата на изразяване на трагичното й съдържание. Тук няма „сгъстяване на краските“. Сякаш самият Моцарт, гледайки отвисоко на тази скръб, вижда красотата на живота, съкровените човешките чувства в тяхното разнообразие и интензивност, и излива своите впечатления в музика.

Вторият клавирен концерт на Рахманинов съдържа в себе си една напълно нова образност и нови средства на музикалния израз. Тук композиторът се показва като оригинален художник, свободен от всякаква изисканост, и в същото време – владеещ всички средства на най-нова техника. Спокойно можем да наречем тази творба „вдъхновена лирико-патетична поема за пиано и оркестър“. Днес със сигурност можем да кажем, че това е един от шедьоврите не само в руската, но и в световната музикална литература. Със своя дълбок лиризъм и изумителна мелодическа красота и иразителност, той донася на Рахманинов славата на ненадминат майстор, а главната тема на първата част на концерта, един от забележителните образци на Рахманиновия мелодичен дар, с право е наречена от Николай Метнер „Една от най-ярките теми на Русия“ .

Сподели:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on skype
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Какво търсиш днес?