Симфоничен концерт – Рахманинов/Моцарт – Ойкава/Ешкенази

Цикъл Рахманинов

За събитието

„Да достигнеш небесата е нещо прекрасно и възвишено, но и на милата земя има несъмнено прекрасен живот. Затова – оставете ни да бъдем хора“. Тези думи на великия Моцарт разкриват творческото му кредо.

Музиката на симфонията още от първите звуци завладява слушателя с удивителната искреност на авторовия изказ. Но най-главното, което прави тази музика толкова популярна, е простотата на изразяване на трагичното й съдържание. Тук няма „сгъстяване на краските“. Сякаш самият Моцарт, гледайки отвисоко на тази скръб, вижда красотата на живота, съкровените човешките чувства в тяхното разнообразие и интензивност, и излива своите впечатления в музика.

Вторият клавирен концерт на Рахманинов съдържа в себе си една напълно нова образност и нови средства на музикалния израз. Тук композиторът се показва като оригинален художник, свободен от всякаква изисканост, и в същото време – владеещ всички средства на най-нова техника. Спокойно можем да наречем тази творба „вдъхновена лирико-патетична поема за пиано и оркестър“. Днес със сигурност можем да кажем, че това е един от шедьоврите не само в руската, но и в световната музикална литература. Със своя дълбок лиризъм и изумителна мелодическа красота и иразителност, той донася на Рахманинов славата на ненадминат майстор, а главната тема на първата част на концерта, един от забележителните образци на Рахманиновия мелодичен дар, с право е наречена от Николай Метнер „Една от най-ярките теми на Русия“ .

Сподели:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on skype
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Галерия


Предстоящи събития на Национален филхармоничен оркестърКакво търсиш днес?