Празничен концерт „100 години НМА“

Откриване на Софийски музикални седмици

Дата

22.05.2021

Час

За събитието

ТЪРЖЕСТВЕН КОНЦЕРТ „100 ГОДИНИ НМА“  ОТКРИВА МФ „СОФИЙСКИ МУЗИКАЛНИ СЕДМИЦИ“

Концертът ще се състои в зала “България” на 22 май с богата програма в изпълнение на представителните състави на Националната музикална академия “Проф. Панчо Владигеров”. Непосредствено преди него ще бъде открита документалната фотографска изложба “Музикалната памет на България – слава и традиции”.

София, 14 май 2021 г.Тържествен концерт по повод 100-годишнината от основаването на Националната музикална академия “Проф. Панчо Владигеров” ще открие 52-то издание на международния фестивал „Софийски музикални седмици”. Голямото събитие ще се състои в зала “България” от 19 часа на 22 май, събота, и ще бъде с участието на представителните състави на най-старата висша музикална школа у нас.

Концертът “100 години НМА” ще започне с изпълнения от Фолклорния състав на НМА с ръководители Ваня Монева и Димитър Христов. След него Биг Бендът на НМА с ръководител Михаил Йосифов ще изсвири Brazil, Big Swing Face и Caravan. Моцартовата “Нощна серенада” ще бъде представена от Студентски камерен оркестър на НМА с диригент Деян Павлов. Програмата ще продължи с “Токата” (от Димитър Ненов, оркестрация Лазар Николов) и “Фокстрот” (от Панчо Владигеров, редакция 1977г.) в изпълнение на Студентски симфоничен оркестър на НМА с диригент Иван Стоянов. След това на сцената ще се качи Академичният симфоничен оркестър на НМА с диригенти Григор Паликаров и Георги Патриков.

Концертът “100 години НМА” ще приключи с изпълнения на Смесения хор на НМА с ръководител Адриана Благоева, хор майстори Зорница Гетова, Магдалена Воденичарова и Евелина Кулински, солисти Емилия Кирчева (сопран), Тереза Бракалова (мецоспоран), Николай Моцов (тенор), Пламен Кумпиков (бас) и с участието на проф. д-р Атанас Атанасов на орган.

Непосредствено преди тържествения концерт “100 години НМА” в кулоарите на концертен комплекс “България” ще бъде открита документалната фотографска изложба “Музикалната памет на България – слава и традиции”.

Концертът “100 години НМА” ще бъде със свободен вход срещу покани, каквито от утре ще има на касата в зала “България”.

Международният фестивал “Софийски музикални седмици”, чието 52-ро издание ще бъде открито с концерта “100 години НМА”, се провежда под патронажа на Президента на Република България г-н Румен Радев и е част от Календара на културните събития на Столична община за 2021 г.

Тържествените чествания100 години НМА” ще продължат през месец юни с операта “Любовен еликсир” от Доницети. До края на 2021 г. предстоят няколко тържествени концерта, майсторски класове, както и две големи академични събития форумът “100 години НМА” и Срещата на ректорите на академии от Източна Европа през есента, домакин на която ще бъде проф. д-р Сава Димитров, ректор на НМА. Очакват ни и над 15 концерта онлайн, в концертните зали на самата Музикална академия, на сцени на нейните партньори БАН, НДК, Квадрат 500, Театър “София”, както и в цялата страна. Музиканти и формации на НМА ще вземат участие в множество престижни фестивали и културни събития, както и в събития, организирани съвместно с културните институти у нас, с българските културни институти в чужбина, както и в музикални училища в България, Гърция, Сърбия. Съпътстващата програма “100 години НМА” ще включва и годишни “Пролетни четения”, както и издаването на юбилеен сборник. По повод 100-годишната история на НМА ще бъдат издадени юбилейна марка и юбилейна монета.

НМА “Професор Панчо Владигеров” е основана на 21 юли 1921 г. Нейни знаменити възпитаници са Гена Димитрова, Райна Кабаиванска, Светослав Обретенов, Филип Кутев, Милчо Левиев, Васил Арнаудов, Николай Гяуров, Тончо Русев, както и едни от най-големите имена в съвременната българска музика. Първият й ректор е българският композитор и музикален педагог Димитър Хаджигеоргиев. Днес, 100 години по-късно, в Музикалната ни академия се изучават 30 специалности в 3 факултета – Инструментален, Вокален и Теоретикокомпозиторски и диригентски факултет.

Сподели:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on skype
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Галерия

Видео


Какво търсиш днес?