Музика от времето на Гарибалди

Дата

05.10.2018

Час

Програма

За събитието

На 5 октомври от 19 ч. В зала „България“ Софийската филхармония и Националният филхармоничен хор ще представят концерт, посветен на големите революционери Джузепе Гарибалди и Капитан Петко Войвода. В програмата са включени произведения нанякои от най-популярните италиански и български композитори като Верди, Белини, Доницети, Росини, Пучини, Панчо Владигеров, Любомир Пипков, Марин Големинов, Петко Стайнов, италиански канцонети и български фолклор. Триумфалният марш из „Аида“ на Верди, интермецо из „Селска чест“ на Маскани, Ръченица из „Тракийски танци“ на Петко Стайнов, „Нестинарско хоро“ на Големинов и други обичани произведения ще обрисуват духа на епохата, родила големите герои.
Диригент ще бъде Славил Димитров, който специално за този концерт е написал и кантатата „Капитан Петко Войвода“.
„Музиката се подчинява на народната песен за революционера. Не е случайно и началото на произведението, парафраза на любимата песен на „Командирина“ – химна на Родопа планина „Руфинка болна легнала“. Без да се променя нито една нота от първоизточниците, развитието в произведението се стреми да моделира ново звучене на добре познатите песни“ – споделя авторът и обещава концерт-наслада както за традиционната публика, така и за неизкушените от класическата музика слушатели.
Билетите са на цени от 12, 15, 18, 20 и 25 лв и могат да се закупят от касата на зала „България“, Ивентим, Ипей и Тикетсбг.

Сподели:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on skype
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Галерия


Какво търсиш днес?