Концерт на Плевенска филхармония

За събитието

На 18 юни Плевенската филхармония гостува на зала „България“ с програма, дирижирана от любимеца на родната публика маестро Йордан Камджалов. Солисти са китаристът Георги Димитров – лауреат на фондация „Камджалов“ и флейтистът Бюлент Евджил от Турция. В програмата ще прозвучат Концерт за китара и струнен оркестър от Фердинандо Карули, „Венециански карнавал“ на Г. Бричалди и „Щвейцарски пастир“ на П. Морлачи.
Плевенската филхармония ще представи и вдъхновяващата Четвърта симфония на Чайковски.
Събитието е част от Международния фестивал „Софийски музикални седмици“.

Билети за концерта на цени от 10, 15, 20 и 25 лв. можете да закупите от касата на Кантус Фирмус в зала „България“ и онлайн в Тикетсбг и Ивентим.

Йордан Камджалов е ярък представител на младото поколение български диригенти. Той е възпитаник на НМА „Проф. Панчо Владигеров” в София и Музикалната академия „Ханс Айслер” в Берлин. Присъствието му на световната музикална сцена включва ангажименти в Лондон, Цюрих, Люцерн, Бон, Берлин, Париж, Тоскана, Бостън, Ню Йорк, Хамбург, Хелзинки, Базел, Сингапур и Токио. Има множество международни награди и отличия. Неговата фондация „Йордан Камджалов“ подпомага млади български творци – инструменталисти, певци, композитори и диригенти. От 2015-а година Камджалов развива хоровия проект „Музикална лаборатория за Човека“ и новия концептуален международен симфоничен състав „Генезис оркестра“. Той е сред най-предпочитаните български диригенти от родната публика.

„Бюлент има прекрасен тон и блестяща техника. Той е впечатляващ изпълнител и бих казал един от най-отличаващите се сред своята генерация.“, казва за Бюлент Евджил големият флейтист Сър Джеймс Голуей
Неговото обучение по флейта започва в държавната Консерватория Мимар Синан в Истанбул, а по-късно следва в Кралската Академия в Брюксел (Белгия) и Академията в Хайделберг-Манхайм (Германия). анен като изпълнител на редица международни фестивали, сред които: Международният Флейтов Фестивал „Фалаут“ (Минало, Италия), „Флаутомания“ в Театро Ла Скала (Милано, Италия), Британско Флейтово Общество (Манчестър, Англия), Словенски Флейтов Фестивал, Международен Флейтов Фестивал (Ница, Франция) и др.Бюлент си поставя за цел да популяризира своя инструмент в Турция и да представя младите турски изпълнители на световната сцена. Паралелно със сценичната си дейност, той бива канен и участва като лектор в множество майсторски класове в Турция и по света.

Георги Димитров – Жожо е възпитаник на НМУ „Л. Пипков” от класа по класическа китара на Столина Добрева. В момента е младши студент в Университета по изкуствата, Грац в класа на проф. Паоло Пегораро и едновременно завършва Националното музикално училище в София, в класа на Цветан Андреев. Той е първият носител на учредения през миналата година приз „Олга Камбурова“ и вече има записи в Българското национално радио. Младият музикант е носител на над 15 първи отличия от конкурси у нас и в чужбина, сред които е първата награда от конкурса „Ана Амалия”, 2017, Ваймар; Голямата награда на конкурса „Акад. Марин Големинов”, Кюстендил, 2017; Първа награда и Специалната награда на EMCY на XII Международен конкурс „Млади виртуози“, София, 2016; Първа награда на Международния конкурс „Андрес Сеговия“, Монхайм, 2016; Първа награда на Международен фестивал на китарата, Плевен, 2015 и 2016 г.; Гран При на Международен конкурс за класически инструменталисти, Перник, 2015 и др.

***

МФ „Софийски музикални седмици“ е част от календара на културните събития на Столична община за 2018 г.

Фестивалът е носител на лейбъла за качество „Европа за фестивалите, фестивалите за Европа” на Европейската фестивална асоциация за 2017 – 2018 г.

Съорганизатори: Министерство на културата, Столична община, Софийска филхармония

Сподели:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on skype
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Какво търсиш днес?