Концерт в Музикферайн – Виена

За събитието

Концертът е под патронажа на Президента на България и е посветен на 140 години от установяване на дипломатически отношения между България и Австрия

 

На 5 декември Националният оркестър на България под диригентството на маестро Найден Тодоров ще изнесе концерт в Златната зала на Мюзикферайн. В програмата са включени Рапсодия „Вардар“ от Панчо Владигеров, „Жар птица“ от Игор Стравински и Симфония 9 „Из новия свят“ от Антонин Дворжак.

Програмата представя шедьоври на славянската класическа музика, признати и обичани от публиката в цял свят. Сред тях и емблематичната за България Рапсодия „Вардар“. Българският класик Панчо Владигеров е най-признатия роден композитор в чужбина. Неговите произведения са впечатлявали колоси като Хербрт фон Караян, Макс Райнхард и Алберт Айнщайн.  Той е и единственият българин печелил 2 пъти  като композитор Менделсоновата награда – една от най-престижните награди в света за музика.

Музикферайн е символът на музикална Виена, фокусирала в себе си световната класика. Тази най-престижна зала в света е домът на виенските филхармоници и в нея са концертирали и свирят най-големите световни музиканти. Именно от Мюзикферайн, всяка година на 1-ви януари се излъчва на живо в цял свят традиционният Новогодишен обеден концерт на Виенската филхармония.

През своята 90-годишна история Софийска филхармония е свирила веднъж в Музикферейн през 2000 г., под диригентството на маестро Емил Табаков, със солисти Николай Гяуров, Александрина Милчева, Иван Момиров и  Мариана Цветкова, под Патронажа на г-жа Антонина Стоянова и в присъствието на дипломатическите представителства във Виена.

На диригентския пулт на 5 декември 2019-а ще застане директорът на Филхармонията, виенският възпитаник  маестро Найден Тодоров.

Сподели:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on skype
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Виж събитието във Facebook:

Галерия

Видео


Какво търсиш днес?