Заключителен концерт на X Mайсторски клас на Сузана Клинчарова

Дата

23.06.2021

Час

Програма

За събитието

С участието на:

проф. Сузана Клинчарова, Почетен професор на НБУ, д-р Кохар Андонян

Ученици от Национално музикално училище „Любомир Пипков“: Никол Самарева, Маргарита
Ваклинова, Мария Гиговa, Гергана Николова, Калина Радиславова, Божана Божилова, Яна
Георгиева, Андреа Лазарова, Калоян Георгиев, Виктория Маркова, Инела Чергова, Ивайла
Тодорова, Aнна-Мария Ризова, Вяра Райчева и Александрина Кушинчанова, студент на НБУ

За своята 10 годишнина, майсторския клас на Сузана Клинчарова разработва темата Ad Aspera Per
Astra. В тази тема са заложени израстването и успехите на младите музиканти, участници в
майсторския клас.
В програмата е включен широк спектър от знакови репертуарни пиеси и се отбелязва 100
годишнината от кончината на Сен-Санс.

В програмата са включени още пиеси за арфа от:
Сен-Санс, Цабел, Мчеделов, Хаселманс, Поссе, Пиерне, Андрес и други.

През средата на месец юни в НБУ ще се състои десетото поредно издание на майсторския клас на световноизвестната арфистка проф. Сузана Клинчарова. Регистрацията на участниците вече е активна на сайта на НБУ www.nbu.bg.
През годините майсторският клас на проф. Клинчарова се утвърди като един иновативен проект, който постави в своя център индивидуалното израстване на младите изпълнители и бе реализиран с участие на редица от департаментите в НБУ, сред които: департамент „Музика“, „Театър“, „Изящни изкуства“, „Политически науки“, „Франкофонски център“ НБУ, център за компютърна музика „Станислав Станчев – Стенли“ и много други.
Майсторският клас е част от програмата на престижния фестивал „Софийски музикални седмици“.
Заглавието на майсторския клас е „Арфата извор на вдъхновение“. През това десетилетие изявите се осъществиха в сътрудничество с видни български композитори – проф. д-р Георги Арнаудов, Александър Кандов, Любомир Денев, които написаха творби, специално за ансамбъл от арфи, а студентката Сара Костадиновска спечели първа награда на Съюза на Композиторите за своята творба за глас и арфи. Успехите на младите участници в майсторския клас през годините са многобройни, най-ярките сред тях са: забележителният концерт в Париж, в църквата Сейнт Мери, както и шестте първи награди от френския международен конкурс Мusic Competition Online спечелени в ситуацията на Ковид.
„Майсторския клас бе създаден от проф. Богдан Богданов, който ме покани преди 10 години и насърчи моя новаторски подход. Той остана докрай съпричастен към творческите планове и успехи. Настоятелството на НБУ продължи тази традиция и днес празнуваме 10 години от нейното създаване, като специално бих искала да благодаря на Изпълнителния детектор, д-р Георги Текев за неоценимата подкрепата през годините. Майсторския клас не би бил възможен без всеотдайното участие на д-р Кохар Андонян, която ръководи класа по арфа в Националното музикално училище и помощта на проф. Милен Шушулова, ръководител на департамент „Музика“ в НБУ.“, споделя проф. Клинчарова.


					

Сподели:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on skype
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Какво търсиш днес?