ВЪЛШЕБНАТА ФЛЕЙТА – МАГАЛИ МОНИЕ/ХОРИЯ АНДРЕЕСКУ

Цикъл Сила и дух

За събитието

С участието на Велин Илиев, орган

Очарователната МАГАЛИ МОНИЕ е сред най-вдъхновяващите френски музиканти през последните години. След спечелването на първа награда в престижния конкурс ARD в Германия тя се утвърди като една от търсените флейтистки и редовно се появява в най-големите музикалните центровепо света: „Моцартеум“- ът в Залцбург, Театър „Шанз Елизе“ – Париж, „Концертгебау“ – Амстердам.
МОНИЕ има подписан ексклузивен договор със Sony Classical (Sony-BMG Berlin). Първият й албум – „Фантазия“ бе реализиран през месец май 2006 с оркестъра на Мюнхенското радио. През ноември 2009 на бял свят излезе и вторият й албум с Бахова програма, в който партньори са й музикантите от Камерния оркестър на Щутгард, дирижиран от Михаел Хофщетер. Третият й албум, в който тя изпълнява концерти за флейта от Моцарт заедно с Мюнхенския камерен оркестър, излезе през пролетта на 2015.

ХОРИА АНДРЕСКУ е главен диригент на Оркестъра на Букурещката филхармония „Джордже Енеску“, основател и диригент на Камерния оркестър „Виртуозите на Букурещ“, Професор–доктор в Националния Университет по музика в Букурещ. През последните 18 години ХОРИА АНДРЕСКУ е главен диригент на оркестъра на оркестъра на Букурещкото радио и постоянно канен е като диригент на редица изтъкнати европейски оркестри като „Гевандхауз“ – Лайпциг, Щатскапеле – Берлин, Лондонски симфоничен оркестър, Ирландския Филхармоничен оркестър на Лондон, Виенския симфоничен оркестър, Оркестъра на Радио Виена, Симфоничния оркестър на Йерусалим, Филхармоничният оркестър на Нидерландското радио, Оркестъра на Би Би Си в Шотландия, Оркестъра на радиото в Хамбург, Симфоничния оркестър на Северогерманското радио, Щутгардската филхармония, Радиооркестрите на Лайпциг, Мадрид, Рейкявик, Колегиум музикум – Копенхаген, Израелския камерен оркестър в Тел Авив, Йерусалимския камерен оркестър и Филхармоничния оркестър на Нагоя.
Хориа Андреску прави записи за радиокомпаниите в Букурещ, Берлин, Кьолн, Би Би Си – Шотландия, Мадрид, Виена и Рейкявик. Работи с изтъкнати музиканти от цял свят: Максим Венгеров, Ане-Софи Мутер, Джошуа Бел, Елизабет Леонская, Андрей Гаврилов, Миша Майски, Наталия Гутман. Има издадени над 60 компактидска за различни компании.

Увертюрата към „Вълшебната флейта“ е едно от най-забележителните оркестрови произведения на 18 век. Тя е композирана след като операта вече е била завършена. Богата на звучност, стройна като конструкция, с много мелодична изобретателност и майсторство на хармоничния строеж, увертюрата успява майсторски да балансира двете противоположности в операта – дълбочината и комедийността.

Третата симфония на Камий Сен-Санс, известна още като „Органова симфония“ , е може би най-артистичното и значимо произведение в кариерата на композитора. Тя е създадена през 1886 година. Всъщност симфонията не е написана за орган – просто при оркестрацията е използвана звучността на този инструмент. Самият Сен-Санс определя творбата си като „Симфония с орган“ и казва: „Дадох всичко, на което бях способен“. Още при възникването на идеята за тази симфония, Сен-Санс възнамерява да я посвети на Ференц Лист – негов близък приятел, за когото духовната музика е просто още едно от средствата, опит и начин да се обхване необхватното и да се обозре необозримото. Именно този листовски път озарява музиката на Сен-Санс.

Сподели:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on skype
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Какво търсиш днес?