Вадим Репин открива юбилейния сезон на Софийската филхармония

За събитието

Един от най-големите цигулари на нашето време Вадим Репин ще открие 90-ия сезон на Софийската филхармония.
Концертът е под патронажа на Президента на Република България г-н Румен Радев

На 11 години, само шест години, след като за първи път е докоснал цигулка, Вадим Репин печели първа награда на конкурса „Виенявски“. На 15 дебютира в Карнеги Хол, а на 17 става най-младият носител на голямата награда на един от най-престижните конкурси „Кралица Елизабет“ в Брюксел. Изпълнението му толкова впечатлява Белгийската кралица, че тя му подарява гражданство. Неизброими са наградите, които цигуларят получава от тогава до днес. Участвал на всички престижни конкурси, той неизменно получава Гранд При навсякъде, където се яви. За него големият Йехуди Менухин казва, че е най-перфектният цигулар на нашето време.
Вадим Репин свири на най-престижните сцени, с най добрите музиканти и диригенти –Йехуди Менухин, Ростропович, Зубин Мета, Рикардо Мути, Валерий Гергиев, Еса-Пека Салонен, Юрий Башмет, Марта Аргерич, Евгений Кисин и др. Графикът му е запълнен с години напред и се променя само при изключителни случаи.
Вадим Репин е женен за голямата звезда на руския балет, примата на Болшой театър Светлана Захарова.
Порастналото дете-чудо на цигулката дебютира на сцената на зала България през 1984 г, когато е едва 13-годишен.
Покорил световните сцени и сърцата на милиони почитатели, той ще представи в София Концерт за цигулка и оркестър No 1 на Шостакович.
Във втората част на концерта ще прозвучи едно от най-популярните класически произведения на всички времена Симфония No 9 „Из Новия свят“ на Дворжак.
На диригентския пулт застава любимият на родните меломани маестро Найден Тодоров.

Сподели:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on skype
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Какво търсиш днес?