Без маски

разговор с проф. Пламен Джуров

Солист/и

Дата

12.05.2020

Час

Програма

За събитието

Поредицата „Без маски“ на Софийската филхармония ви среща с известни български музиканти,които ще отговарят на живо на Вашите въпроси във Фейсбук страницата ни

https://www.facebook.com/sofiaphilharmonic
Проф. Пламен Джуров е нашият следващ гост.
Композитор, диригент, преподавател, маестро Джуров има задълбочена експертиза по отношение на културните процеси в България. Неговата творческа биография е дълбоко свързана с Камерен ансамбъл „Софийски солисти“, чийто диригент е от 1988 г. Заедно с ансамбъла прави стотици концерти в над 30 държави от Европа, Северна Америка, Япония и Република Корея. Сред многобройните му радио и телевизионни записи (над 400) е и поредицата първи изпълнения на творби от български и чужди автори, както и записи за звукозаписни компании като Denon, Victor, ABC, Records, с които издава интегралите на клавирните концерти на Й. С. Бах и интегрална панорама на литературата за китара и оркестър. На него се дължи и серията от премиерни изпълнения на чужди и български композитори и първи прояви с оркестър на млади български дарования. Дългогодишен двигател на Музикалния фестивал „Софийски музикални седмици“. Композиторските му пристрастия са насочени предимно към инструменталните жанрове. Негови произведения са изпълнявани и записвани в редица чужди страни: Соната за пиано (1975); Елегия за оркестър (1980); Токата за оркестър (1982); Фантазия за оркестър (1985); Четири балади, Каденца за саксофон и цигулка (1994), Саксофония (2012), Антихрист (2014).
Развива активна дейност в областа на музикалното изкуство и културното строителство. Често е търсен като експерт по проблемите на музикалната култура.
Носител е на поредица награди за композиция и дирижиране, между които Кристална лира, Златно перо, награди на СБК, СМДБ, Столична община, вкл. и на званието Почетен гражданин на София.
Даваме Ви възможност да разговаряте лично с нашите артисти, да зададете въпросите, които никой не им е задавал, да научите, какви са те извън концертния подиум, да сверите своите възгледи за музиката и живота с тях.
Впросите можете да задавате предварително тук или по време на срещата. Очакваме ви!

Сподели:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on skype
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Виж събитието във Facebook:


Какво търсиш днес?