Концерт за цигулка и оркестър в ре минор оп.47

С появата на ЯН СИБЕЛИУС Финландия се сдобива със собствен глас, който се чува по целия свят. Създаденият от него дълбоко индивидуален и своеобразен стил на писане наследява стила на най-големите майстори на европейската музика и същевременно претворява ритмите и интонациите на финландската народна музика, образите на могъщата природа на „страната на хилядите езера“.

Цигулката е любим инструмент на Сибелиус. Като дете той мечтае за блестяща кариера на цигулар-виртуоз и 12-годишен вече се вижда в сънищата си като такъв. За съжаление на тези мечти не е писано да се сбъднат: системните му занимания с музика започват твърде късно, а като добавка получава и травма на рамото, която го принуждава окончателно да се откаже от честолюбивите си намерения. Независимо от това композиторът никога не изгубва интереса си към цигулката и може с часове да импровизира на нея. Наближавайки 40-те, той пише: „Все още има част от мен, която се стреми да стане цигулар, и тази част се проявява по необичаен начин.“ Скоро Сибелиус пристъпва към работа над единствения си цигулков концерт, в който влага цялата си любов към този инструмент.

Концерт за цигулка е създадена през 1904. По думите на големия диригент Леополд Стоковски „единственият инструментален концерт на Сибелиус е една от най-добрите симфонии на композитора“. Безспорно това е най-популярното произведение на финландския гений. Концертът е прочут със своята сложност, сякаш създавайки го, неговият автор си е поставил задача да демонстрира безграничните възможности на цигулката. Да изсвири подобен концерт може само истински виртуоз – такъв, какъвто някога е мечтал да стане Сибелиус.

Първата част на концерта започва непосредствено с главната тема и се разгръща импровизационно. Тя е със суров „северен“ колорит на оркестъра, изпълнена е със страстна и в същото време сдържана лирика, а многобройните солови каденци дават възможност на солиста да демонстрира виртуозността си. Втората част принадлежи към най-възвишените страници на романтичната музика – тя е вдъхновена елегия, изпълнена с необичайна мелодическа красота. Темпераментният финал също като първата част е написан под формата на  сонатно алегро. Стремителен и задъхан, с пъргавия си пунктиран ритъм той въплъщава стихията на народния танц.

Сибелиус предвижда  творбата му да бъде представена за първи път в Берлин, а солист да бъде известният немски цигулар Вили Бурместер, на когото той в началото посвещава своя концерт. Финансови причини обаче го принуждават да премести премиерното изпълнение в Хелзинки, а Бурместер няма възможност да дойде във Финландия и Сибелиус се обръща към Виктор Новачек – професор от Музикалния институт. Но Новачек е преподавател,  не  концертиращ музикант, а и до премиерата остава твърде малко време и по тези причини творбата не прозвучава толкова добре, колкото би могло да бъде. Раздразненият Сибелиус преработва произведението, изрязвайки някои фрагменти, особено сложни за изпълнение, и не публикува първата редакция, дори нещо повече – забранява тя да се се изпълнява. Втората редакция е представена през 1905 в Берлин. Дирижира Рихард Щраус, а солист е чешкият цигулар Карел Халирж. Дълбоко засегнат и оскърбен, Бурмастер отказва изобщо да изпълнява концерта занапред и се налага авторът да промени посвещението си: негов адресат става 12-годишният унгарски вундеркинд Ференц Вечей, който го изпълнява след година.

Първата редакция на концерта дълго време не е била позната на публиката. Едва през 1991 гръцкият цигулар Леонидас Кавакос убеждава наследниците на Сибелиус да дадат съгласието си за нейното изпълнение. Музикантът записва диск, съдържащ всички версии на произведението.

Какво търсиш днес?