Концерт за тромпет и оркестър

Херберт Вили озаглавява цикъла от инструментални концерти с името на родната му долина Монтафон, същевременно „Montafon“ символизира звука на планините, който резонира в творчеството му.

Първият от цикъла „Монтафон“ КОНЦЕРТЪТ ЗА ТРОМПЕТ И ОРКЕСТЪР „EIRENE“ („Ειρήνη“ на гръцки означава „мир“) е композиран през 2021 за Дружеството на приятелите на музиката във Виена. В него музикалният му език е далеч от авангардните технологични похвати или романтизма, същевременно няма нищо с езотеричните вдъхновения или програмната музика – пише Силвия Търнър (mica-Musikmagazin, 2021). – Херберт Вили чувства тясна връзка с много музикални стилове, ако те изглеждат автентични и идват от източник, от „първичната природа, която е вътре във всеки от нас“, субективността е единственото нещо, което е важно, когато слушаме музика.

Концертът е тричастен. Първата и третата част, която е най-разгърната като времетраене, пресъздават уединението сред природата, те са по-медитативни и темброво разнообразни. Средната част е контрастна, енергична, с ехо от джаза. В партията на тромпета са изведени виртуозните възможности и звуковият блясък на инструмента.

Концертът е написан за тромпетиста Райнхолд Фридрих, който казва: Има необяснима магия в тази великолепна светлинно-космическа творба, която доставя както на публиката, така и на музикантите голямо вътрешно удоволствие.

текст – Елисавета Вълчинова-Чендова

Минали събитияКакво търсиш днес?