Концерт за две пиана и оркестър в ре минор, FP61

КОНЦЕРТЪТ ЗА ДВЕ ПИАНА И ОРКЕСТЪР е създаден за три месеца през лятото на 1932 и е считан за кулминацията на ранния период на композитора. Самият Пуленк пише на белгийския музиколог Пол Колер: „Вие ще се убедите каква огромна стъпка напред е в сравнение с предишните ми работи и аз наистина навлизам в своя значим период“. Концертът е поръчан и посветен на принцеса Едмон дьо Полиняк,  покровителка на изкуствата, на която са посветени много шедьоври от началото на ХХ век – като „Приказка за Лисицата, Петела, Котарака и Овена” на Стравински, „Павана за една починала инфанта” на Равел, Втора симфония на Курт Вайл и „Сократ“ на Сати. В нейния парижки салон се е събирал музикалният авангард на тогавашното време.

Премиерата е била на 5 септември 1932 на концерт на Международното общество за съвременна музика (ISCM) във Венеция, в изпълнение на Пуленк и неговия приятел от детинство Жак Феврие, с оркестъра на „Ла Скала“ под палката на Дезире Дефоу (бъдещия диригент на Чикагския симфоничен оркестър). По-късно композиторът изпълнява концерта и заедно с Бенджамин Бритън в Англия през 1945.

Някои моменти на повтарящи се пасажи в непрекъснато движение и модални фигурации са били вероятно инспирирани от балинезийския гамелан, който Пуленк чува на изложението Coloniale de Paris през 1931. В оркестрацията и „джазовите“ ефекти се долавя отзвук от сол мажорния концерт на Равел, който е прозвучал премиерно в Париж през януари 1932. Неизбежно възниквали сравнения и с Концерта на Моцарт за две пиана КV 365, но грациозната, класически ясна мелодия и деликатен акомпанимент във втората част по-скоро буди реминисценции с Андантето от ре минорния Моцартов концерт KV 466. Равел споделя, че е избрал в началната тема да се обърне към Моцарт, защото „съм почитател на мелодичната линия и защото предпочитам Моцарт пред всички други композитори„.  А в писмо до прочутия диригент и композитор Игор Маркевич пише: „Искате ли да знаете какво имах на пианото си по време на двумесечното узряване на Концерта? Концертите на Моцарт, Лист, Равел и Вашата Партита„.

Какво търсиш днес?