Концерт за цигулка и оркестър

Концертът за цигулка и оркестър на Румен Бояджиев е създаден през 2017-2018 година, специално за Софийската Филхармония и нейния блестящ концертмайстор Калина Христова. Творбата е инспирирана от романтичната музика на холивудските филми от  30-те до 70-те години, т. нар.  „Златни години“, които се открояват със силното значение и присъствие на музиката като драматургично средство в тях. Определящи  за тази епоха са огромната почит на американските автори към великите романтици и представителите на новите школи от края на 19 и началото на 20 век и приложението й  в киното – важен елемент за удължаване на живота на класическата музика изобщо, дори и в днешните объркани времена. Авторът е потърсил характерната звучност на големия, мащабен и бляскав холивудски оркестър, комбиниран с красотата на цигулковия тембър, който присъства в не една от емблематичните продукции на „фабриката за приказки“. В същото време той се е постарал да представи на публиката своите собствени почерк, мисъл и характер. Топлотата и експресията на концерта са и опит да се противопостави на днешното студено, материално и електронно време, в което чувствата отново са дълбоко прибрани в душата на човека.

Концертът се състои само от две части, от които втората е разнообразна като дялове и спокойно служи за окрупняване на цикъла. Цигулковата партия е написана без излишни виртуозности и препятствия, максимално изчистена от прекалено много елементи или ефекти, за да концентрира върху себе си общата идея за топлота и експресивност. Това е едно от малкото произведения на Румен Бояджиев-син, в които не присъстват елементи от българския фолклор и култура. Въпреки това, в определени похвати, търсения и елементи на концерта отчетливо се долавя любовта на автора към българските класически майстори.

Румен Бояджиев-син за Концерта за цигулка и оркестър:

„Концертът за цигулка и оркестър е произведение със закачка и реверанс към „Златната ера“ на Холивуд. Това е времето на хубавата музика, празник на красивите мелодии, големите оркестри, пищна оркестрация и фактура, един своеобразен връх на музиката на XX век. Замислен е в двучастна форма, като романтичен, нежен и чувствен, носещ светлина и позитивна енергия. Концертът е посветен на Калина Христова – концертмайстор на Софийската филхармония, невероятен цигулар и професионалист, харизматична личност с обаяние и излъчване, потайна и интригуваща в изпълнението си. Появата й на сцената силно напомня елегантността именно от прекрасните години на големите холивудски звезди. Визуално и музикално Калина би могла да предаде усещането за лукс, хармония и стил. Тя меко и фино коригира техническия аспект на цигулковата партия в произведението, без да нарушава идеята и цялостта му. Реакцията й беше по-скоро приятна изненада, отколкото каквато и да е критика към мен. За мнението й трудно бих могъл да говоря аз, но имам подозрението, че концертът й харесва. Смятам, че по-често трябва да изненадваме изпълнителите с нови произведения, тъй като това е един невероятен творчески контакт и диалог.

Чрез този концерт се опитвам да пресъздам красотата и традицията на една значима епоха от ХХ век. Бих бил щастлив, ако музиката достави радост и наслада на слушателите!“

Минали събитияКакво търсиш днес?