Руски танц из балета "Лебедово езеро" за цигулка и оркестър

Един от най-прочутите балети в световната литература, „ЛЕБЕДОВО ЕЗЕРО“ остава и най-известният балет на ПЬОТЪР ИЛИЧ ЧАЙКОВСКИ. С него композиторът разчупва дотогавашните традиционни представи за този жанр като сценично дивертисменто от ефектни виртуозни танци и го превръща в лирична драма, неотстъпваща в музикалното си развитие на оперната драматургия. В основата на сюжета лежат мотиви от руска фолклорна приказка и старинна немска легенда, преразказана от Йохан Карл Аугуст Музеус, свързани с вечната тема за силата на любовта, побеждаваща злото проклятие.

Премиерата на 4 март 1877 в Болшой театър в Москва била хладно посрещната – критикували хореографията като лишена от въображение, а музиката им изглеждала твърде сложна и „вагнерианска“, дори имената Одета и Одилия смятали за „твърде немски“. През следващите години творбата претърпява няколко редакции по желание на балерините за нови танци или солови изпълнения и за тези промени в хореографията Чайковски пише нова музика. Един от новите откъси е РУСКИЯТ ТАНЦ, създаден за примабалерината Пелагея Карпакова, който се добавя в третото действие след номер 20, като № 20а. След смъртта на Чайковски дошъл истинският голям успех на творбата – на сцената на Мариинския театър в Санкт Петербург на 17 февруари 1895, с хореографията на прочутия Мариус Петипа и Лев Иванов, която се превърнала в класически еталон за стотиците балетмайстори при по-късните постановки по цял свят. За тази постановка оригиналната партитура била редактирана от главния диригент и композитор на Императорския театър Рикардо Дриго. И във времето е станало традиция свободното интерпретиране на оригиналната партитура на Чайковски – с промяна на последователността на някои откъси, дори с допълване на фрагменти от небалетна музика на композитора. А красивият виртуозен както за балерината, така и за солиращия цигулар „Руски танц“ скоро се превърнал в самостоятелна пиеса, издадена за първи път като отделна партитура за соло цигулка и оркестър вероятно като допълнение още при първото отпечатване на цялата партитура на балета от издателя на Чайковски Пьотр Юргенсон в Москва през 1895.

Изпълнението на Руския танц из „Лебедово езеро“ от Минчо Минчев с Пловдивската филхармония с диригент Добрин Петков е издадено на плоча на „Балкантон“, 1985.

текст – Анди Палиева

Какво търсиш днес?