O! I Can’t Sit Down из второ действие на операта „Порги и Бес“

“Порги и Бес” е обявена за първата национална американска опера със свои музикални форми и стилове – блус, спиричуъл, регтайм.

Сюжетът е по роман от 1925 на Дюбозе Хейуърд. Гершуин се запознава с него през 1926, но едва през 1932 решава да го превърне в либрето. През 1930 Метрополитен опера му поръчва “голяма творба”. През 1933 започва работа над операта, през 1934 заминава за Чарлстън, за да се запознае с живота и музиката на героите си. Продължава работата си в Ню Йорк, където завършва операта на 23 август 1935. На 30 септември операта триумфира в Бостън.

Сюжетът е следният: В негърското работническото селище Кетфиш Роу по време на игра възниква скандал, при който Краун убива Робинс. Укрива се на остров Китиуей. Жителите започват да странят от приятелката на Краун – Бес. Единствено беднякът инвалид Порги предлага помощ и жилище на момичето. След време Бес става съпруга на Порги. Но по време на един от пикниците на о. Китиуей Бес се среща с Краун и приема ухажването му.

След време Краун се връща в Кетфиш Роу и се опитва да отведе със себе си Бес. Тя избира да остане при Порги, който в стремежа си да я защити, убива Краун. Полицейските служители отвеждат Порги за разпознаване на трупа. В това време търговец на наркотици внушава на Бес, че съпругът й е обвинен в убийство и няма да се върне. Той я примамва с обещания за по-добър живот в Ню Йорк и под влияние на наркотиците я отвежда. Порги се завръща, научава за случилото се и извиква “Къде се намира този Ню Йорк?”. Въпреки увещанията на съгражданите си, той запряга козата на каруца си и тръгва да търси Бес.

Хоровата сцена O! I Can’t Sit Down е от второ действие и започва с взаимното обяснение в любов на Порги и Бес. Порги пее „Бес, сега си моята жена“. Сцената представя веселието на жителите на о. Китиуей по време на пикника.

Какво търсиш днес?