Сюита "Извънземното"

Сюита „Извънземното“ – Джон Уилямс

Американският композитор, диригент и пианист Джон Уилямс е добре познат и обичан от слушателите по цял свят. Той е автор на  музиката към популярните филми от поредиците „Междузвездни войни“, „Индиана Джоунс“, „Джурасик парк“, „Сам вкъщи“ и „Хари Потър“, а също и към „Извънземното“, „Империята на Слънцето“, „Супермен: Филмът“, „Челюсти“, „Списъкът на Шиндлер“, „Амистад“, „Седем години в Тибет“, „Спасяването на редник Райън“, „Мемоарите на една гейша“ и други. За своята филмова музика Джон Уилямс е получил  5 награди Оскар, 4 награди Златен глобус, 20 награди Грами, 7 награди БАФТА и 2 награди Еми. Номиниран е 45 пъти за наградата „Оскар“, което го нарежда на второ място по номинации след Уолт  Дисни; 21 пъти за награда Златен глобус и 59 пъти за награда Грами.

Джон Уилямс е роден в Ню Йорк, в семейството на джаз барабанист. Учи в Калифорнийския университет в Лос Анжелис и взема частни уроци по музика при Марио Кастелнуово-Тедеско. През 1952 постъпва във Военовъздушните сили на САЩ и част от задълженията му там е да дирижира и аранжира музика за  музикалната група на ВВС. След уволнението си Джон се мести в Ню Йорк, постъпва в „Джулиард Скуул“ и учи пиано при руската пианистка Росина Левин.

През 1980 г. Джон Уилямс става диригент на Бостънския „Попс-оркестър“,  който е подсекция на Бостънския симфоничен оркестър. Две години по-късно той написва музиката към филма на Стивън Спилбърг  „Извънземното“, станал изключително популярен, особено сред детската и младежка публика. Историята на самотното момче Елиът, което се сприятелява с извънземно същество, изоставено на Земята, трогва милиони зрители по света, а музиката към филма се превръща в абсолютен хит. Тя е не по-малко завладяваща и емоционална от фабулата на филма. Нещо повече – „Извънземното“ е един от малкото примери в историята на киното, когато кадри от филма (преследването и сбогуването накрая) са били редактирани, за да съответстват на музикалните виждания на композитора.

Минали събитияКакво търсиш днес?