„Магнификат“

„Магнификат” на Джон Рутър е великолепен опус в дългата поредица от произведения, създадени в този жанр от 15 до 21 век. Вдъхновяващи за композиторите са строфите на радост, възхвала и доверие в Бога, които изрича Св. Дева Мария, когато научава, че в утробата ѝ е въплътен Божия син. Предадени според Евангелието на Св. Лука (гл. 1: 6–55): И рече Мариам: душата ми величае Господа, и духът ми се зарадва в Бога, Спасителя мой,
задето Той милостно погледна унизеността на рабинята Си. Защото, ето, отсега ще ме облажават всички родове;
задето Силният ми стори велико нещо, и свето е името Му”
. Това е един от най-познатите и обичани от композиторите сакрални текстове, не на последно място и заради включването му в католическата служба на Вечернята. В англиканската църква  е неизменен вечерен химн, използва се също в служби на лутеранската немска църква и в православната църква.

Рутър изгражда композицията си в седем части за солист сопран (или мецосопран), смесен хор и оркестър (или камерен ансамбъл). По примера на Йохан Себастиан Бах  се насочва към по-разширена форма от обичайния модел на „Магнификат” с допълнителни текстове. Във втората част включва със солиращия глас изящната староанглийска поема от 15 век „Of a Rose, a lovely Rose” („От една роза, прекрасна роза“). Прелестна алегория на Св. Дева Мария, най-святата между жените, която се превръща в розов храст. От него се разрастват пет разклонения, олицетворяващи: Благовещението, Витлеемската звезда, тримата влъхви, победата на Сатаната чрез смъртта на Христос и небесното спасение. В последната част на произведението в каноничния латински текст Рутър инкрустира умилителната молитва „Sancta Maria“ (отново със солиращ глас) и „Sanctus“ от грегорианската „Missa cum jubilo”.

Композиторът разкрива и други вдъхновения: „В страни като Испания, Мексико и Пуерто Рико празниците в чест на Св. Богородица са радостна възможност за хората да излязат по улиците и да празнуват с пеене, танци и шествия. Мисля, че тези образи на сакрални фиести на открито бяха някъде в съзнанието ми, докато пишех партитурата”. Музиката е изпълнена с енергични, синкопирани ритми с латино-иберийски полъх и удивителни мелодии. Те незабавно грабват слушателя. Рутър е голям познавач на човешкия глас и красивите музикални теми с лекота и удоволствие се пеят от певците. Заедно с многоцветната брилянтна оркестрация, в която използва много духови инструменти, допълващи празничния дух на музиката, те създават  хармоничния баланс между извисяваща съкровеност и екстровертност.

Написан само за няколко седмици в началото на 1990 г. по поръчка на концертната асоциация MidAmerica Productions, „Магнификат” от Рутър за първи път е изпълнен на 26 май същата година в „Карнеги хол” под диригентството на автора със солистка Мария Алсати и Манхатънския камерен оркестър.

Минали събитияКакво търсиш днес?