Профил

Home/Профил
Профил 2019-01-24T17:11:17+00:00
Соня Йончева

Соня Йончева

Сопран

[:bg]

Соня Йончева

Соня Йончева е родена на 25 декември 1981 г. в Пловдив.
Учи пиано и пеене в родния си град, а след това завършва Консерваторията в Женева.

Първият силен тласък в кариерата й през 2007 г. дава участието в академията за млади певци „Jardin des Voix”, ръководена от Уилям Кристи. Работата със знаменития диригент шлифова фино интерпретацията й на барокова музика и й носи поредица успешни престижни ангажименти – на фестивала в Глайндбърн, на BBC Proms… Блестящ образец на вокалното майсторство на Соня Йончева в този репертоар и завладяващото й артистично присъствие е DVD-то на операта „Коронацията на Попея” на Клаудио Монтеверди с нейно участие в партньорство с Макс Емануел Ченчич под диригентството на Еманюел Аим.
Носителка на награди от конкурси още в България /„Млади Таланти” и „Конкурс за българска класическа музика” през 2000-а, „Конкурс за немска и австрийска музика” през 2001-а година/, а след това и във Франция /специалната награда от фестивала „Les Amis” за изпълнението на Фиордилиджи от „Така правят всички жени” на Моцарт във фестивала на академията в Екс ан прованс през 2007-а/, Соня Йончева направи следващия голям скок през 2010 г. с победата на конкурса „Опералия” на Пласидо Доминго. Младата българска певица се превърна в едно от любимите „открития” на великия тенор. Тя беше и една от най-ярките багри в концерта за 70-я му рожден ден в Театро Реал в Мадрид.
Закономерно, Соня Йончева стъпи с успех на най-престижните оперни сцени като Кралската опера в Лондон „Ковънт Гардън”, Берлинската и Виенската Щатсопер, Парижката опера. Но дебютът й в Метрополитън предизвика истинска сензация! Всъщност Соня Йончева пя за първи път на сцената на Метрополитън по-рано от планираното. През ноември 2013 г. я поканиха да замества в ролята на Джилда в „Риголето” на Верди. Авторитетният критик от „The New York Times“ Антъни Томасини тогава написа: „Изглежда, че това е един артист на ръба на голямата кариера“ и „Тя донесе прекрасно сценично присъствие с разкошен, пронизващ глас в изпълнението си“. През ноември 2014 г., само 5 седмици след раждането на сина си Матео, Соня Йончева отново беше повикана да замества – в ролята на Мими в „Бохеми” на Пучини. „Това е лудост. Но щом ми се обадиха от Метрополитън, не се замислих и веднага приех“, сподели певицата. Наложи се бързо да предприеме издаването на паспорт за малкия Матео и да учи партията си нощем между кърменията на бебето. В ролята на Мими Соня Йончева триумфира на сцената на Метрополитън! Критиките бяха блестящи: „Нейната деликатна, замечтана роля на Мими беше напълно завършена“ – написа Майкъл Купър в „The New York Times“ в обширна статия, озаглавена „Сензация в последната минута“. Последва нов успех „по заместване” с Виолета в операта „Травиата” на Верди и новината, че директорът на Метрополитън Питър Гелб е поканил Соня Йончева да пее вече като титуляр на откриването на следващия сезон 2015/2016 като Дездемона в „Отело” на Верди. „Надявам се, че Соня Йончева ще стане една от най-големите звезди на Метрополитън и я убеждавам, че тя ще пее тук поне по два пъти всеки бъдещ сезон” каза Гелб.
През месец януари на музикалния пазар се появи първият самостоятелен албум на Соня Йончева за Sony Classical „Paris, Mon Amour“. Дискът включва музика от Масне, Гуно, Офенбах, Месаже, Льокок, Пучини и Верди и представя оперни героини, свързани с Париж – градът, в който започна бляскавата кариера на Соня Йончева, един град, който винаги я вдъхновява!
Соня Йончева е номинирана за Международните оперни награди 2015 в категорията „Певица на годината” редом с Джойс ДиДонато, Анна Нетребко, Анита Рачвелишвили, Аня Хертерос и Людмила Монастирска. Церемонията по връчването на наградите ще бъде на 26 април в театър „Савой” в Лондон.[:]

 

[tribe_events_list tags="Соня Йончева"]