Профил

Home/Профил
Профил 2019-01-24T17:11:17+00:00
Павел Златаров

Павел Златаров

Солист

[:bg]

Павел Златаров

ПАВЕЛ ЗЛАТАРОВ е сред най-ярките представители на младото поколение български цигулари. Неговото обучение преминава под ръководството на едни от най-изтъкнатите педагози на българската цигулкова школа: проф. Минчо Минчев, проф. Дора Иванова, Людмила Иванова. На 24 години той спечелва конкурса за престижното място на концертмайстор на Софийската филхармония, което дава голям тласък на по-нататъшното му развитие като цигулар и солист. Той изнася концерти като солист на водещите български симфонични оркестри – Софийска филхармония, Пловдивска филхармония, симфоничните оркестри на Шумен, Пазарджик, Видин и Бургас.

Заедно със симфоничните изяви представя сравнително по-рядко изпълняван бароков репертоар. Добре приети са и соловите му рецитали с пианистката Марина Капитанова. През ноември 2005г. и октомври 2007г. Павел Златаров осъществи две успешни турнета в Япония с поредица от камерни рецитали и като солист на симфонични оркестри под диригентството на Мицуйоши Ойкава.

Той е основател и първи цигулар на струнен квартет “Хелиос”, с който записва струнен квартет от Милчо Левиев за авторския компакт-диск на композитора.

Павел Златаров е лауреат на III награда на Международния конкурс за пианисти и цигулари “Панчо Владигеров” – гр. Шумен, 1999 г. През същата година е номиниран от слушателите на “Алегро Виваче” за млад музикант на годината.

Обучението си по диригентско майсторство Павел Златаров започва през 2003г. като частен ученик на проф. Васил Казанджиев. Една година по-късно той се включва в програмата за дистантно обучение на Борда на Кралските музикални колежи – Лондон (ABRSM) и през 2008г. защитава с отличие (distinction) магистърска степен по дирижиране FRSM (Fellowship of Royal Schools of Music).

Павел Златаров дебютира като диригент на концерт със Симфоничния оркестър на Националната Академия „Панчо Владигеров” през 2005г. с програма от произведения на Моцарт, след което дирижира с голям успех водещи симфонични и камерни състави като оркестър „Симфониета“ и Софийската Филхармония. На Дните на канадската култура в България през 2006г. той представя две премиерни творби на канадските композитори Андре Ганьон и Джон Есташио. Изявите му като диригент се посрещат топло и с интерес от публиката и музикалната критика.

[:]

 

[tribe_events_list tags="Павел Златаров"]