Профил

Home/Профил
Профил 2019-01-24T17:11:17+00:00
Джорди Бернасер

Джорди Бернасер

Диригент

[:bg]

Джорди Бернасер

Испанският диригент ДЖОРДИ БЕРНАСЕР е роден през 1976. Започва да свири на флейта, когато е на шест години и завършва консерваторитя Хоакин Турина (с чиято творба започва концертът тази вечер), където учи и композиция, и хорово и оркестрово дирижиране. Продължава образованието си във Виенската консерватория при Георг Марк и Райнхард Шварц.

През 2004 Джорди Бернасер е избран да дирижира в рамките на Бетовеновия семинар във Виена задно с Даниел Баренбойм. Същата година получава и първото си диригентско назначение във Валенсия. Бил е асистент на Лорин Маазел, Зубин Мета, Валери Гергиев и сир Андрю Дейвис.

Джорди Бернасер има в творческата си биография представяния на Манон във Валенсия, на Кармен от Бизе в Полша, на Просешка опера от Бенджамин Бритън на фестивала Калтън във Виржиния (САЩ). Дирижирал е немалко премиерни представления – като Нур от Марко Тарали.

Сред ангажиментите му през последните години са концертите с Берлинския камерен оркестър и Филхармонията на Баден-Баден по време на турне с Пласидо Доминго (именно с големия тенор е дирижирал и Софийската филхармония при гостуването на Доминго в България), както и ангажименти с Оркестъра на Словашкото Радио, Оркестъра на Маринския театър, Операта в Лос Анжелис, Националния оркестър на Испания и много други. Гастролирал е в зали от ранга на Театр дьо Шале (Париж), Театро Карло Феличе (Генуа), Абу-Даби Класикс, залата на фондацията Перголезе-Спонтини. Реализирал е редица записи за Испанското национално радио и РАИ в Италия, както и за компанията Verso.[:]

 

[tribe_events_list tags="Джорди Бернасер"]