Профил

Home/Профил
Профил 2019-01-24T17:11:17+00:00
Константин Илиевски

Константин Илиевски

Диригент

[:bg]

Константин Илиевски

КОНСТАНТИН ИЛИЕВСКИ, роден през 1979, произлиза от фамилия на известни музиканти. На 5 години започва да учи пиано при проф. Милена Куртева, а от 13-годишен продължава обучението си при проф. Петер Черман в Консерваторията в Братислава. Паралелно в Братислава завършва с пълно отличие оркестрово и хорово дирижиране при проф. Зденек Билек и проф. Душан Бил, след което завършва Университета за музика и сценични изкуства във Виена с магистратура по композиция при проф. Детлев Мюлер-Сименс и магистратура по оркестрово дирижиране при проф. Урош Лайовиц и проф. Симеон Пиронков-син.

Участвал е в диригентски майсторски класове във Виена при Бертранд де Били с Веберн Симфониета (2010), проф. Ралф Вайкерт с оркестър Про Арте (2011) и Даниел Хардинг с Виенски камерен оркестър (2011).

Диригентският му дебют е през 2007 в Musikverein с Wiener Concert Verein (камерният оркестър на Виенските симфоници). Като пианист и диригент е концертирал в България, Словакия, Чехия, Унгария, Австрия, Германия, Холандия, Италия, Полша, Албания, Ирландия, Русия и САЩ. Изявявал се е с Виенския Радиосимфоничен оркестър, Вроцлавската филхармония, Софийската филхармония, филхармоничните оркестри във Враца, Плевен, оркестъра на радио „Класик ФМ”, Български камерен оркестър (Добрич), „Симфониета”, „Florida Youth Symphony Orchestra” (САЩ), „Ignaz-Josef Pleyel Youth Symphony Orchestra” (Aвстрия) и др., като с тези оркестри е дирижирал и някои свои собствени композиции.

Негови симфонични творби са били изпълнявани и от Wiener Concert-Verein, Sinfonietta dell’Arte и Occentric Symphonic Orchestra – Виена, Видинската филхармония, AGBU – Арменски камерен оркестър, Благоевградската камерна опера, Камерен оркестър „Дианополис” (Ямбол). Има записи в най-големите радио и телевизионни компании в Словакия, България и Австрия, където той е взимал участие и в множество фестивали.

Още на 17 години младият музикант основава Sinfonietta dell’Arte, която включва музиканти от 15 нации от цял свят и се утвърждава като професионален оркестър, с успешни гастроли в Австрия, Словакия и Германия. В диригентската си работа е сътрудничил с известни солисти от различни европейски страни. Бил е и член на жури на международния композиторски конкурс „Artistes en Herbe“ в Люксембург.

От 2002г. Константин Илиевски живее в Марчфелд (Австрия), където ръководи 6 хора и е генерален музикален директор на Sinfonietta dell’Arte и камерния ансамбъл Virtuosi dell’Arte, където се изявява като перкусионист, пианист и чембалист. От 2009 концертира и със съпругата си, цигуларката Сузана Илиевски, като Дуо Илиевски.

[:]

 

[tribe_events_list tags="Константин Илиевски"]