Loading Събития
  • This event has passed.

Патрик Ертън, диригент

В програмата:

ЖАНЕКЕН La Guerre (La Bataille de Marignan)

БИБЕР La Battaglia

БАХ Бранденбургски концерт №1

МОЦАРТ Хор Bella vita militar из операта “Така правят всички”

ХАЙДН Симфония N°100, “Military

Дори войната ражда музика. На 29 януари от 19 часа Софийската филхармония ви кани на един изключително привлекателен концерт.

В зала „България“ ще се носи музикалния отенък на барутен дим и далечния тътен на топовни гърмежи… Битка във формата на концерт или концерт във формата на битка. Под елегантното командване на Патрик Ертън Софийска филхармония ще представи ренесансови, барокови и класически музикални описания на сражения и победи, които ще бъдат съпътствани от увлекателни предисловия въвеждащи публиката в духа на програмата.

Вдъхновени от военната тематика прочути произведения на Жанекен, Бибер, Галус, Хайдн, Моцарт и Бах ще звучат в изпълнение на музикантите от филхармоничните оркестър и хор.

Диригентът Патрик Ертън е еднакво отдаден и на диригентската си кариера, и на тази на чембалист и органист. Учи в редица престижни академии, между които и Виенската и в Холандия, където изучава изкуството на клавесина и камерна музика. В момента Патрик Ертън преподава камерна музика и импровизация в Кралската консерватория в Хага. Имал е майсторски класове в Московската консерватория, в Сеул, в Рига и в Академията Моцартеум в Залцбург. Създател и ръководител на ансамбъла Les Inventions, с който представят неизпълнявани досега творби от репертоара на ХVІІІ век. Патрик Ертън е известен и с афинитета си към беседите с публиката преди концертите и се слави като харизматичен лектор.

Програмата е с участието на Национален филхармоничен хор „Светослав Обретенов“ с диригент Драгомир Йосифов.

Билети на касата в Зала България, в мрежата на Ивентим и в бензиностанции OMV.[:]