Камерен хор “Георги Робев”

Камерен хор „Проф. Георги Робев“ е създаден през 2004 година и скоро се се утвърждава като един от най-успешните и бързо развиващи се хорови формации в България.

За израстването на състава допринасят иновативните концерти, които хорът изнася в България и в Европа. Те докосват публиката не само с балансиран и хомогенен ансамблов звук, но и със запленяващите и интересни разкази за репертоара и за историята на музикалните пиеси, които хорът изпълнява. На всеки концерт хорът въвлича своята публика и я превръща в съществена част от процеса на създаване на самото изкуство – често, публиката, трогната до сълзи, пее заедно с хористите и така съпреживява невероятната атмосфера на съпричастност, духовна радост и родолюбие.

Репертоарът на Камерен хор „Проф. Георги Робев“ е изключително разнообразен. Той съдържа многогласни произведения от Ренесанса до наши дни – духовни и светски, които във внимателно конструираните концертни програми се съчетават с православните песнопения на големите майстори на българската, руската и украинската музика. Любими на състава са произведенията, които големият майстор на песента и патрон на хора Георги Робев незабравимо е интерпретирал години наред пред възторжената публика в България и чужбина. Това са творбите на  Д.Христов („Тебе поем“), на П.Чесноков („Спаси, Боже, люди Твоя“), на С.Рахманинов („Богородице, Дево, радуй ся“), на А.Гречанинов („Литургия Доместика“), на Н. Кедров („Отче наш“).

От януари 2019 година хорът е съставна част и представителна камерна формация на Българската хорова капела „Георги Робев“ –  един нов културен проект в България, който набира все по-голяма популярност.

Отзиви:

„Беше вълшебно. Превърнахте залата в храм. Осветихте я.

Румен Леонидов, 30.01.2019, Централен Военен Клуб, София

„Една хубава новина за нашия културен музикален живот! Прекрасно е, че оживява името на един незаслужено позабравен голям майстор на хоровото изкуство какъвто е Георги Робев. Приятна изненада е добре постигнатият баланс на състава – вероятно резултат от сгъстена във времето упорита работа на младите хористи със харизматичната диригентка Нели Трошева.

Ани Чобанова. 20.04.2019, Централен Военен Клуб, София

“Обичаме ви… докоснахте душите ни до сълзи… Пяхме с вас, бяхме едно – българите от различни градове в Италия, сякаш за пръв път усетихме себе си като жива общност”…

Консул Франко Кастелини и българите в Италия, 18.5.2019, Болоня

Предстоящи концерти

Няма предстоящи събития

Минали концерти

Search in our website...