ВЪЛШЕБНАТА ФЛЕЙТА – МАГАЛИ МОНИЕ/ХОРИЯ АНДРЕЕСКУ

Цикъл Сила и дух

Conductor


Horia Andreescu

Soloist/s


Date

22.10.2015

Time

Program
About the Event

С участието на Велин Илиев, орган

Очарователната МАГАЛИ МОНИЕ е сред най-вдъхновяващите френски музиканти през последните години. След спечелването на първа награда в престижния конкурс ARD в Германия тя се утвърди като една от търсените флейтистки и редовно се появява в най-големите музикалните центровепо света: „Моцартеум“- ът в Залцбург, Театър „Шанз Елизе“ – Париж, „Концертгебау“ – Амстердам.
МОНИЕ има подписан ексклузивен договор със Sony Classical (Sony-BMG Berlin). Първият й албум – „Фантазия“ бе реализиран през месец май 2006 с оркестъра на Мюнхенското радио. През ноември 2009 на бял свят излезе и вторият й албум с Бахова програма, в който партньори са й музикантите от Камерния оркестър на Щутгард, дирижиран от Михаел Хофщетер. Третият й албум, в който тя изпълнява концерти за флейта от Моцарт заедно с Мюнхенския камерен оркестър, излезе през пролетта на 2015.

ХОРИА АНДРЕСКУ е главен диригент на Оркестъра на Букурещката филхармония „Джордже Енеску“, основател и диригент на Камерния оркестър „Виртуозите на Букурещ“, Професор–доктор в Националния Университет по музика в Букурещ. През последните 18 години ХОРИА АНДРЕСКУ е главен диригент на оркестъра на оркестъра на Букурещкото радио и постоянно канен е като диригент на редица изтъкнати европейски оркестри като „Гевандхауз“ – Лайпциг, Щатскапеле – Берлин, Лондонски симфоничен оркестър, Ирландския Филхармоничен оркестър на Лондон, Виенския симфоничен оркестър, Оркестъра на Радио Виена, Симфоничния оркестър на Йерусалим, Филхармоничният оркестър на Нидерландското радио, Оркестъра на Би Би Си в Шотландия, Оркестъра на радиото в Хамбург, Симфоничния оркестър на Северогерманското радио, Щутгардската филхармония, Радиооркестрите на Лайпциг, Мадрид, Рейкявик, Колегиум музикум – Копенхаген, Израелския камерен оркестър в Тел Авив, Йерусалимския камерен оркестър и Филхармоничния оркестър на Нагоя.
Хориа Андреску прави записи за радиокомпаниите в Букурещ, Берлин, Кьолн, Би Би Си – Шотландия, Мадрид, Виена и Рейкявик. Работи с изтъкнати музиканти от цял свят: Максим Венгеров, Ане-Софи Мутер, Джошуа Бел, Елизабет Леонская, Андрей Гаврилов, Миша Майски, Наталия Гутман. Има издадени над 60 компактидска за различни компании.

Увертюрата към „Вълшебната флейта“ е едно от най-забележителните оркестрови произведения на 18 век. Тя е композирана след като операта вече е била завършена. Богата на звучност, стройна като конструкция, с много мелодична изобретателност и майсторство на хармоничния строеж, увертюрата успява майсторски да балансира двете противоположности в операта – дълбочината и комедийността.

Третата симфония на Камий Сен-Санс, известна още като „Органова симфония“ , е може би най-артистичното и значимо произведение в кариерата на композитора. Тя е създадена през 1886 година. Всъщност симфонията не е написана за орган – просто при оркестрацията е използвана звучността на този инструмент. Самият Сен-Санс определя творбата си като „Симфония с орган“ и казва: „Дадох всичко, на което бях способен”. Още при възникването на идеята за тази симфония, Сен-Санс възнамерява да я посвети на Ференц Лист – негов близък приятел, за когото духовната музика е просто още едно от средствата, опит и начин да се обхване необхватното и да се обозре необозримото. Именно този листовски път озарява музиката на Сен-Санс.

Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on skype
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Gallery


Какво търсиш днес?

Search in our website...