Бетовен

Записи от 15.02.2018 и 28.01.2018

Date

28.05.2020

Time

ProgramAbout the Event

Любимият ученик на Херберт фон Караян Кристиян Мандеал признат за най-успешния румънски диригент в наши дни. Работил е с редица от водещите световни оркестри: Лондонския симфоничен оркестър, Лондонската филхармония, Кралската филхармония, Симфоничния оркестър на Би Би Си, Симфоничния оркестър на  Бирмингам, Кралския филхармоничен оркестър на Ливърпул, Чешката филхармония, Пражкия симфоничен оркестър, Филхармонията на Сао Пауло, Хелзинки, Монте Карло, Копенхаген, Москва, Варшава, София, Белград, Загреб и Токио и мн. др.

Поводът за национална гордост, пианистът Евгени Божанов стартира кариерата си с няколко международни награди от големи конкурси като “Святослав Рихтер” в Москва, “Кралица Елизабет” в Брюксел, “Ван Клайбърн” във Форт Уърт, Тексас и “Фредерик Шопен” във Варшава. Божанов свири с водещи европейски оркестри, сред които Белгийския национален оркестър, Кралската филхармония на Ливърпул, Оркестърът на RAI, Филхармония Артуро Тосканини и Оркестъра на Санта Чечилия в Рим. Като солист прави серия от рецитали в рамките на Клавирния фестивал в Лил, Фестивала La Roque d’Anthéron, Летния фестивал в Бад Кисинген, Serate Musicali в Милано, Schubertiade във Вилабертран, Фландърския фестивал в Гент, Фестивала Бреша-Бергамо. Свири и в зали като Musikverein, Сънтори Хол, залата на Берлинската филхармония.

Концерт за пиано No 5, известен като “Императорски”, вероятно е последния концерт, написан от Бетовен в периода 1809 – 1811г във Виена. По това време той е бил почти глух. Произведението е посветена на ерцхерцог Рудолф – покровител и ученик на композитора.

 

Името на маестро Йоханес Вилднер срещаме в афишите на най-представителни симфонични и оперни оркестри по цял свят. Учи дирижиране, цигулка и музикознание във Виена и Парма при Карл Остерайхер и Владимир Делман. Кариерата си започва като музикант във Виенската филхармония. Първата му позиция като диригент е начело на Филхармонията на Кошице (Словакия), след това e главен диригент на оперите в Прага и Лайпциг. През 1997-а става музикален директор на Нов филхармоничен оркестър на Вестфалия в Германия. От 2014 г. е директор на Австрийския оперен фестивал “Oper burg gars” и професор по дирижиране в Университета във Виена. Записал е над 100 дискове и DVD.

Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on skype
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Look up the event in Facebook:


Какво търсиш днес?

Search in our website...