Бетовен – Симфония №3 – безплатен онлайн стрийм

запис от 3.02.2019

Conductor


Alfred Eschwe

Soloist/s

Date

18.06.2020

Time

Program


About the Event

Маестро Алфред Ешве е известен като изтънчен познавач на Виенската музика. Дългогодишен главен диригент на Виенската държавна опера, постоянен гост диригент на Хамбургската опера, той е работил с най-големите оперни театри и артисти на нашето време. Много популярен е записът на „Любовен елексир“ на Доницети с участието на Анна Нетребко и Роландо Виясон, както и участието му в постановката на „Граф фон Люксембург“ на Лехар в Театър ан дер Вин.

Абсолютна звезда във Виена, в творческата му биография се вписват и сътрудничества с повечето големи европейски симфонични оркестри. Ешве диририжира Виенския бал на операта през 2009 и 2010 година, както и виенските балове в Москва от 2003 година насам. Програмата, която Маестрото е подбрал, представя най-доброто от света на класическата музика.

Повече от 200 години след написването на Третата симфония на Бетовен, наречена „Ероика“, тя продължава да триумфира по световните сцени. През 2016 г. в класация на „Би Би Си Мюзик Магазин“ 151 от водещите диригенти в света я обявиха за най-великата симфония на всички времена.

При написването й Бетовен е силно повлиян от идеите на Просвещението и на Френската революция. Първоначално той я озаглавява „Бонапарт”. Когато обаче Наполеон се провъзгласява за император през май 1804 г., разгневеният Бетовен задрасква посвещението от заглавната страница толкова силно, че в ръкописа остава дупка. Вместо това по-късно копмозиторът пише посвещението: “Sinfonia Eroica, composta per festeggiare il sovvenire d’un grand’uomo” („Героична симфония, композирана, за да отбележи паметта на един велик човек”), имайки предвид принц Франц-Йозеф Максимилиан фон Лобковиц, в чийто дворец симфонията е изпълнена за първи път.

Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on skype
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Look up the event in Facebook:


Какво търсиш днес?

Search in our website...