Бетовен – Девета симфония

Date

09.12.2017

Time

Program


About the Event

Посвещава се на Десет годишнината от приемането на България в ЕС и Председателството на България на Съвета на ЕС през 2018
Симфония №9 в ре-минор, оп. 125, наричана също Хорална симфония, е последната напълно завършена симфония на германския композитор Лудвиг ван Бетовен. Написана през 1824 година, тя е сред най-популярните произведения на класическата музика. Определяна е като един от шедьоврите на Бетовен и една от най-значимите композиции в музикалната история.
Симфония № 9 е първият пример на симфония от значим композитор, в която са използвани вокални елементи. Нейната четвърта част съдържа изпълнение на хор и четири солови вокалисти, адаптация по поемата на Фридрих Шилер Ода на радостта. Самият Бетовен е вече напълно оглушал, когато пише Деветата. Не успява да чуе дори френетичните овации след премиерата на 7 май 1824 г. Тази симфония и до днес запазва своето могъщество и внушение. Не случайно през 1971 г. Парламентарното събрание на Съвета на Европа решава да приеме Одата на радостта от 9 симфония на Бетовен за Европейски химн. Официално става символ на Съвета на Европа на 19 януари 1972 г., а през 1985 г. е признат от главите на ЕС като официален химн на Европейската общност, а от 1993 г. – на Европейския съюз. Химнът е израз на идеалите на обединена Европа – свобода, мир и солидарност.

Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on skype
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Какво търсиш днес?

Search in our website...