Шарл Гуно

Името на Шарл Гуно (1818-1893) свързваме с популярната  опера „Фауст” и мотета  „Аве Мария” във всевъзможни аранжименти (написан върху основата на Прелюда в до мажор от  I том на „Добре темперираното пиано” от Й. С. Бах). През целия живот на френския композитор неговите творчески интереси се разделят между духовната музика и оперната сцена. Роден в Париж в артистично семейство (баща му е художник, майката – пианистка), от малък Шарл е солист в църковен хор, свири на пиано, съчинява кратки клавирни пиеси. Завършил Парижката консерватория, през 1839 г. кандидатства за Римска премия с кантатата „Фернан” и в следващите две години пребивава в Италия, пътува до Виена и Германия. Ала разочарован от съвременното италианско оперно изкуство, започва да изучава старинната култова музика. И в ранните си сакрални творби вплита запленението си от изкуството на Палестрина.

След завръщането си в Париж работи като органист и диригент в църквата на Чуждестранните мисии (1843-1848). Дори мисли да приеме духовен сан, да се отдаде на Църквата. И след дълго двоумение се връща към изкуството, към любимата опера. Жанр, особено почитан по това време във Франция. Първите му сценични творби „Сафо” и „Окървавената монахиня” нямат успех. Той идва при 40-годишния композитор едва с премиерата на комичната опера „По неволя лекар” (по Молиер) и с шедьовъра му „Фауст”. След значителната редакция, която Гуно прави за постановката на операта в парижката „Гранд опера” (заменя първоначалните диалози с речитативи и добавя балетни сцени), „Фауст” постига нечуван рекорд. До края на живота му наброява 1000 представления! Следва „хитът” „Аве Мария”, още няколко опери – най-известната от тях е „Ромео и Жулиета”. И радикален завой към духовната музика. Композиторът се оттегля от обществени активности и създава 9 меси, Реквием, ораториите „Изкупление”, „Смърт и живот” и др.

Ако за почитателите на операта Гуно е „Фауст”, симфоникът Гуно носи неочаквано преживяване. В годините 1854-55 той написва две симфонии (има ескизи и за трета, която не завършва). Всъщност първата част на Симфония № 1 в до мажор е композирана в Рим, десетилетие по-рано и не е изненадващо, че е слънчева, безгрижна. Неофициално я нарича „Хайдновска”. Тя въплъщава неговата безкрайна почит към класическата виенска традиция. Любопитен факт е как запознанството с този опус на 17- годишния Жорж Бизе ражда клавирната транскрипция, която прави на творбата за две пиана и куража да напише своята Симфония в до мажор.

Произведения


"Ave verum corpus", четиригласен мотет
Gallia
Messe brève pour les morts
Miserere
Ария на Валентин из второ действие на операта "Фауст"
Ария на Маргарита/ария на бижутата/ (Ah, je ris de me voir) из трето действие от операта "Фауст"
Ария на Меркуцио из първо действие на оп. "Ромео и Жулиета"
Ария на Ромео (Ah! Lève-Toi Soleil) от II действие на оп. „Ромео и Жулиета“
Ария на Стефано из оп. "Ромео и Жулиета"
Балетна музика /"Валпургиева нощ"/ из V-то действие на операта "Фауст"
Валс из операта "Фауст"
Валс на Жулиета (Ah! Je veux vivre) из първо действие на операта "Ромео и Жулиета"
Дует на Маргарита и Фауст из трето действие на операта "Фауст"
Дует на Ромео и Жулиета (Ange adorable) из операта "Ромео и Жулиета"
Каватина на Фауст из трето действие на едноименната опера
Меса в памет на Жана д'Арк - за солисти, хор и орган
Празнична меса "Санта Чечилия" за солисти, хор и оркестър в сол мажор
Речитатив и ария на Маргарита (Elles se cachaient...Il ne revient pas) из четвърто действие на операта "Фауст"
Рондо на Мефистофел из второ действие на операта "Фауст"
Серенада на Мефистофел из четвърто действие на операта "Фауст"
Симфония №2
Хор на войниците из четвърто действие на операта "Фауст"

Какво търсиш днес?