Ярка фигура сред композиторите на Израел е ЦВИ АВНИ, автор на музика във всички жанрове от песни до крупни оркестрови опуси. Той е почетен професор на Йерусалимската академия за музика и танц. Носител е на престижни награди за музикално творчество.

Роден в Саарбрюкен, Германия, Цви Авни има съдбата на хиляди еврейски семейства. През 1935 емигрира в Палестина. Първоначално свири и импровизира на хармоника, мандолина и блокфлейта, практикувани в народното музициране в тази част на света. Възпитаник е на композиторите Паул Бен-Хаим, Мордекай Сетер, Абел Ерлих и на пианиста Франк Пелег в Музикалната академия в Тел Авив, която завършва през 1958. През 1962 продължава обучението си в Съединените щати и има шанса да учи електронна музика по съвет на Едгар Варез в най-активните години на направлението при Владимир Усачевски в Колумбийския университет. През лятото на 1963 благодарение на стипендия от Tanglewood Music Center става студент на Аарон Копланд и Лукас Фос.

Завръща се в Израел и от 1971 до 2015 преподава теория и композиция в Йерусалимската академия за музика и танц, където от 1976 е професор. Създава и ръководи Студиото за електронна музика.

През 90-те е гост-професор в Североизточния университет и в Куинс Колидж, Ню Йорк.

В продължение на петнадесет години е редактор на Gitit, израелски вариант на списанието Jeunesses Musicales, а през 1993 става и председател на Israel Jeunesses Musicales.

Музиката му следва авангардната стилистика от втората половина на 60-те, но ранните му творби са в т.нар. “средиземноморски” стил с типичната модалност и танцови ритми. Късният му стил съчетава типични еврейски елементи с европейски черти. Много от творбите му са свързани с визуалните изкуства, поради специалната му връзка със съвременната живопис.

Удостояван е с награди за конкретни творби. През 1966 произведението му Meditations on a Drama, изпълнявано от много оркестри в Израел и в чужбина, получава наградата ACUM. През 1973 на Авни е присъден призът на община Тел Авив за „Ваканционни метафори“. Неговата Соната № 2 за пиано “Епитафия” печели отново наградата ACUM през 1981, през 1986 получава същата награда за цялостно творчество, а през 1998 – творческата награда на министър-председателя на Израел. Носител е на наградата “Кюстермайер” от Израелско-германска асоциация за приятелство от 1990 и наградата за култура на Саарланд през 1999. През 2001 Авни е удостоен с Наградата на Израел, най-високата чест, присъждана на творец в Израел.

текст – Милена Божикова

Произведения


"Молитва"

Какво търсиш днес?