Хенри Хадли

Хенри Хадли (1871 – 1937) е сред най-често изпълняваните и издавани американски композитори на своето време. Роден в Съмървил, Масачузетс, Хадли израства в музикално семейство. Баща му е първият му учител по дирижиране, цигулка и пиано. Младежът учи композиция при Джордж Чадуик, който оказва важно влияние върху бъдещия музикант. След допълнително обучение във Виена и Мюнхен, Хадли започва да преподава в Ню Йорк и впоследствие развива активна диригентска кариера както в САЩ, така и в Европа.
Като композитор той се посвещава преди всичко на оркестровата музика. Автор е на много увертюри, симфонични поеми, оркестрови сюити и симфонии. Създава голям брой сценични произведения, включително няколко оперети и мюзикъли, както и пет опери. Хадли пише също и няколко кантати и оратории, камерни произведения, както и голям брой песни, някои от които са оркестрирани. Късните творби на Хадли са много успешни. Неговата опера „Нощите на Клеопатра” е поставена в Метрополитън опера през 1918 г., а комичната опера „Бианка” печели наградата на Американското певческо общество за най-добра камерна опера на английски език.
Музиката на Хадли навлиза в репертоара на най-големите американски оркестри, а също така звучи и в Европа. Много легендарни диригенти изпълняват негови творби, включително Густав Малер, Леополд Стоковски, Серж Кусевицки и други. В края на живота му неговата популярност започва да спада. Причина за това са силните критики срещу яркия романтичен стил, който музиката на Хадли въплъщава.

Какво търсиш днес?