Харолд Арлън

Американският композитор Харолд Арлън (1905–1986) става известен със своите над 500 песни, много от които добиват огромна популярност навсякъде по света.
Арлън е роден в Бъфало, Ню Йорк, в семейството на еврейски кантор. Още от детска възраст изучава пиано и в младежките си години сформира музикална група. Постига първите си успехи като пианист и певец и по-късно се премества в Ню Йорк, където работи като корепетитор във водевил. През 1929 г. Арлън композира първата си добре позната песен: „Get Happy“ по текст на Тед Кьолер. В началото и средата на 30-те години Арлън и Кьолер създават шоупрограми за прочутия „Котън клуб“ в Харлем, както и за бродуейски мюзикъли и холивудски филми.
В средата на 30-те години Арлън се оженва и прекарва все повече време в Калифорния, пишейки за филмови мюзикъли. По това време той започва да работи с текстописеца Ийп Харбург. През 1938 г. екипът е нает от „Метро Голдуин Майер“ за създаване на песни за мюзикъла „Магьосникът от Оз“. Много известно заглавие от спектакъла е „Over the Rainbow“, за която печелят „Оскар“. Други известни заглавия от неговото творчество са „Долу любовта“ (включена в шоуто на Бродуей от 1937 г. „Ура за какво!“), „Лидия татуираната дама“ за Граучо Маркс в „В цирка“ през 1939 г. и „Щастието е нещо, наречено Джо“ за Етел Уотърс във филма Cabin in the Sky от 1943 г.
През 40-те години той си партнира с лирика Джони Мърсър и продължава да пише хитови песни като „Blues in the Night“, „Out of this World“, „That Old Black Magic“, „Ac-Cent-Tchu-Ate the Positive “, „Any Place I Hang My Hat Is Home“, „Come Rain or Come Shine“ и „One for My Baby“.
Композиторът умира през 1986 година в Манхатън на 81-годишна възраст.

Какво търсиш днес?