Хайнц Зандауер

Хайнц Зандауер (1911–1979) е австрийски диригент, композитор и музикален писател.
Той е роден във Виена и учи във Виенската академия за музика и сценични изкуства. Негов преподавател по композиция е професор Йозеф Маркс. Още през 20-те години на миналия век Зандауер работи като аранжор на известни композитори като Франц Лехар, Имре Калман и Роберт Щолц. В периода 1936 – 1958 той пише музика за над 30 немски филма. През 1937 г. става диригент на оркестъра на Виенското радио. След войната продължава дейността си в радиото, където работи за радиостанцията Rot-Weiss-Rot, а по-късно и за Австрийската радио- и телевизионна корпорация (ORF). Той има голям успех през 70-те години с Малкия оркестър на Виенското радио и седмичното шоу на живо „Im Konzert Kaffee“ от AEZ във Виена.
През 1963 г. Хайнц Зандауер става професор във Виенската музикална академия, където преподава популярна музика и джаз. Той е автор на книгата „Джаз пианистът“, както и на различни наръчници по оркестрация за симфоничен, духов и джаз оркестър.
Освен филмова музика, творчеството на Зандауер включва също концертна и балетна музика, както и множество песни, които стават популярни.

Какво търсиш днес?