Фриц Крайслер

Фридрих-Макс „Фриц“ Крайслер (1875–1962) е един от най-забележителните цигулари от ХХ-ти век, изпълнител и композитор с неповторим стил, чиято музика е неизменна част от музикалната култура на Виена.
Крайслер е роден във Виена в семейството на Самуел и Анна Крайслер. Въпреки еврейския си произход, той е кръстен на 12 години. Крайслер учи във Виенската консерватория при Антон Брукнер, Якоб Донт и Йозеф Хелмесбергер-младши, както и в Париж. Там негови преподаватели са Лео Делиб, Ламберт Масар и Жул Масне. Крайслер печели „Римска премия“ едва на 12-годишна възраст, като се състезава срещу 40 други музиканти на възраст поне 20 години.
Той прави своя дебют в САЩ през 1888 година в „Стейнуей Хол“ в Ню Йорк, а след това осъществява концертна обиколка в САЩ с Морис Розентал. Завръща се в Австрия и кандидатства за позиция във Виенска филхармония, но не е приет. През следващите години той изоставя музиката, за да учи медицина. През 1899 г. отново се завръща към цигулката и изнася концерт с Берлинска филхармония под диригентството на Артур Никиш. Именно този концерт и поредица от американски турнета в периода 1901 – 1903 му донасят истинско признание.
През 1910 г. Крайслер осъществява премиерата на Концерт за цигулка от Едуард Елгар, творба, поръчана и посветена на него. Той служи за кратко в австрийската армия през Първата световна война, но е ранен в крака и е освободен с почести. През 1914 г. заминава за САЩ, където прекарва до края на войната. В този период той развива активна концертна кариера. Завръща се в Европа през 1924 г. и първоначално живее в Берлин, след това се премества във Франция през 1938 г. С избухването на Втората световна война Крайслер се установява за пореден път в Съединените щати. Приема американско гражданство през 1943 г. и живее в САЩ до края на живота си.
През 1941 г. той претърпява тежка пътна катастрофа. При пресичане на булевард в Ню Йорк е блъснат от камион и е в безсъзнание повече от седмица. Въпреки това, успява да се възстанови и да продължи изявите си. Последният му публичен концерт е праз 1947 г. След това свири само за радиоизлъчване. Умира от сърдечно заболяване в Ню Йорк през 1962 г.
Крайслер е един от най-големите майстори на цигулката. Неговата брилянтна техника е умело съчетана с изразителен тон и ярко индивидуален изпълнителски стил. Като композитор Крайслер е автор на някои от най-популярните цигулкови миниатюри като „Виенски каприз“, „Китайско барабанче“, „Любовна радост“ и др. Той е автор също на оперети, творби в класически дух в стила на Вивалди, Куперен, Щамиц и други композитри, както и на каденци за цигулковите концерти на Бетовен и Брамс.

Какво търсиш днес?