Франц фон Супе

Франц фон Супе (Франческо Езекиле Ерменеджилдо де Супе) (1819–1895) е австрийски композитор на леки опери и друга театрална музика. Той произхожда от Кралство Далмация, тогава в Австро-Унгарската империя (сега част от Хърватия).
Роден е на 18 април 1819 г. в Спалато (сега Сплит). Баща му е държавен служител в  Австрийската империя, а майка му е виенчанка по рождение. Супе прекарва детството си в гр. Зара, сега Задар, където получава първите си уроци по музика и започва да композира от ранна възраст. Младежът изучава флейта и хармония. Първата му запазена композиция е католическа меса, чиято премиера е в Зара през 1835 г.
От 1840 г. работи като композитор и диригент за Франц Покорни, директор на няколко театъра във Виена, Пресбург (сега Братислава), Йоденбург (сега Шопрон) и Баден бай Виен. Във Виена, след като учи при Игнац фон Зайфрид, Супе започва да дирижира в театъра  и има възможност да представя свои собствени опери там. В течение на годините той създава музика за над сто постановки за Театър ин дер Йозефщат, както и за Карлтеатър в Леополдщат и Театър ан дер Вийн. Като диригент той има заслуги за осъществяването на някои забележителни оперни постановки, сред които постановката на операта „Хугеноти“ от Дж. Майербер с участието на Джени Линд през 1846 г.
Супе композира около 30 оперети и 180 фарса, балети и други сценични произведения. Въпреки че по-голямата част от неговите оперети вече са потънали в забрава, увертюрите към някои от тях все още са много популярни: „Поет и селянин“ (1846) „Леката кавалерия“ (1866) и др.

Какво търсиш днес?