Франтишек Крамарж/Франц Кромер

Чешкият музикант Франтишек Крамарж/Франц Кромер (1759–1831) е един от най-популярните композитори във Виена в началото на ХІХ-ти век. Днес той е познат най-вече с музиката си за духови инструменти. Кромер е роден с името Франтишек Крамарж в гр. Каменице, но дори неговите родители са използвали немски вариант на фамилията си – Кромер. Франц учи цигулка и орган при чичо си Антонин Матиас Крамарж (1742-1804) в Туржани. През 1785 г. той се премества във Виена, където работи като цигулар. През 1790 г. Кромер е назначен за хормайстор в катедралата на гр. Печ в Унгария. Завръща се във Виена през 1795 г. и няколко години по-късно става капелмайстор при херцог Игнац Фукс.
През 1818 г. Кромер наследява Леополд Кожелух като композитор в Имперския двор на Австрия, пост, който заема до смъртта си през 1831 г.
Обширното творчество на Кромер обхваща най-малко триста публикувани композиции, сред които най-малко 9 симфонии, седемдесет струнни квартета и много други за духови и струнни инструменти, около петнадесет струнни квинтета и музика за различни духови инструменти и ансамбли, с които днес е много известен.

Какво търсиш днес?