Ула Йейло

Ула Йейло (р. 1978) е норвежки композитор и пианист, който развива своята кариера предимно в САЩ. Той е роден и израства в гр. Скуи, Норвегия. Започва да свири на пиано и да композира още в детска възраст, а по-късно учи в Норвежката музикална академия (1999–2001 и в Кралския музикален колеж в Лондон (2002–2004), където получава бакалавърска степен по композиция. Продължава образованието си във Висшето училище „Джулиард“ (2004–06), завършвайки с магистърска степен, също по композиция. От 2009 г. до 2010 г. Йейло е резидентен композитор на Phoenix Chorale.
Понастоящем той живее в Манхатън, където работи като композитор на свободна практика. В момента е композитор в DCINY и Albany Pro Musica.
Сред основните му композиции са „Меса на изгрева“, оркестрирана за струнни и хор, „Dreamweaver“ за хор, пиано и струнен оркестър по текст от популярна средновековна балада от Норвегия, „Река“ за хор, пиано и струнен квартет. Освен хорова музика, той е автор също на клавирни творби, симфония за духови инструменти и др. Композициите му се публикуват от издателствата Walton Music, Edition Peters и Boosey and Hawkes.

Какво търсиш днес?