Уилям Алуин

УИЛЯМ АЛУИН твори в най-бурния и богат на художествени идеи период на ХХ век – между 40-те и 70-те години. За този период той написва пет симфонии, четири опери, инструментални концерти, камерна и филмова музика.

Възпитаник е на Кралската музикална академия в Лондон с флейта и композиция, след което постъпва като флейтист в Лондонския симфоничен оркестър. До 1955 е професор по композиция в Кралската музикална академия в Лондон.

Активно участва в създаването на Гилдията на композиторите на Великобритания, която впоследствие се слива с Британската академия на писателите и композиторите. Председателства институцията през 1949, 1950 и 1954 г. Бил е и директор на Обществото за защита на авторските права, заместник-председател на Дружеството за промотиране на нова музика (S.P.N.M.) и директор на Обществото за изпълнителско право. Продължително време сътрудничи на Би Би Си като музикален експерт при селекция на излъчваните творби. Между 1941 е 1962 Алуин написва музика за над 70 филма, част от които се съхраняват в Университетската библиотека в Кеймбридж.

Алуин представя композиционния си подход като дисонантен и алтернативен на додекафонията и сериализма, давайки за пример Третата си симфония (1956, с премиера под диригентството на сър Томас Бийчъм), в която от дванайсетте тона той отделя осем, организирани в серия в първата част, към които в следващите части добавя останалите до изпълване на полутоновата скала. Концертът му за флейта и струнен оркестър става популярен като музика към изпълнението на американската фигуристка Мишел Куан на Зимните олимпийски игри през 1998 г.

Произведения


Магическият остров

Какво търсиш днес?