Теодосий Спасов

Теодосий Спасов (р. 1961) е световноизвестен фолклорен и джаз изпълнител. Завършва Средното музикално училище – Котел с кавал и ВМПИ (дн. АМТИИ)– Пловдив (1986 г.). Изработва свой стил на свирене, в който се преплитат традиционният фолклор с джаза, класическата и попмузиката. Свири с известни български и чужди изпълнители и формации като „Джаз линия“, Трио „Българка“, Дейв Либман, Димитриос Василакис, Анди Шепърд, Йълдъз Ибрахимова, Енио Мориконе, Веселин Николов, Алберт Мангелсдорф, Малк Джонсън, Иво Папазов, Трилок Гурту, Оркестъра на БНР, Казуми Ватанабе, „Акустична версия“, Глен Велез, „Мистерията на българските гласове“, Раби Абу Халил, Милчо Левиев, Диониси Савополус и др.
През 1994 г. заедно с женския хор на БНР печели наградата „Грами“ за „Мистерията на българските гласове“. През сезона 1998-1999 г. работи в САЩ със световноизвестното ирландско танцово шоу River Dance. На четвъртия фестивал „Европейска нощ на джаза“ Теодосий Спасов е водещ музикант, заедно с други джаз изпълнители, между които и Уинтън Марсалис. Носител е на Специалната награда от Фестивала в Детройт (1994 г.), лауреат е на Международната академия за изкуства в Париж (1996 г.), „Музикант на годината“ (1997, 2002 г.). Работи като солист на БНР. В периода 1994-1999 г. е артистичен директор на НФА „Ф. Кутев“, а от 2000 г. е член на програмния съвет на БНР.
Теодосий Спасов е и член на ръководството на River Dance от 1998 г. Има издадени 15 авторски албума. Той е автор на музика за филми, между които френско-българският филм „Граница“, реж. Н. Минчев (1993 г.) и „Гори, гори огънче“, реж. Р. Петкова (телевизионен) (1994 г.); много обработки на народни песни и пиеси, авторски композиции и др.
През 2014 г. получава почетното звание „Доктор хонорис кауза” на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив, а в началото на 2015 г. е удостоен с огърлие “Св. Св. Кирил и Методий” за особено значимите му заслуги в областта на българската култура.

Какво търсиш днес?